Melad, OmarJarur, Mariam2016-06-142016-06-142016Melad O. Studies on the effect of doping agent on the structure of polyaniline / Omar Melad, Mariam Jarur // Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Volume 10, number 1. – P. 41–44. – Bibliography: 31 titles.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/33209Polyaniline (PANI) doped with hydrochloric acid (HCl), sulpharic acid (H2SO4) and formic acid (HCOOH) was synthesized by a chemical oxidative polymerization technique. The oxidizing agent used for this method is potassium dichromate. The polymer products were characterized by FTIR and UV-visible spectroscopy. The FTIR results showed that the doping degree of PANI-HCOOH is the greatest one. A successful doping of HCOOH in PANI was observed in UV-visible spectroscopy. Three steps decomposition observed from the thermo gravimetric analysis (TGA). Оксидаційною полімеризацією синтезований поліанілін (ПАНІ) з додатками хлорної (HCl), сульфатної (H2SO4) і мурашиної кислоти (НСООН). Біхромат калію використовується як окиснювач. Отримані продукти охарактеризовані за допомогою Фур‘є та УФ-спектроскопії. Показано, що найкращі результати отримані при додаванні НCOOH, що підтверджується УФ-спектроскопією. За допомогою термогравиметричного аналізу визначено три стадії розкладу.enpolyanilineH2SO4conductivitythermal analysisFTIRdopantполіанілінпровідністьтермічний аналізФур’є-спектроскопіядопантStudies on the effect of doping agent on the structure of polyanilineДослідження впливу допантів на структуру поліанілінуArticle