Комунікативна компетентність як чинник успіху працівників правоохоронних органів у роботі з громадськістю - Грушецький, Ігор Юрійович; Hrushetskyi, Ihor Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження присвячено комплексному аналізу комунікативної компетентності правоохоронців як ключового елемента ефективної взаємодії з громадськістю. Теоретичний огляд підкреслює багатогранність цього конструкта, що охоплює когнітивні, емоційні й поведінкові аспекти, такі як емоційний інтелект, емпатія та адаптивність. Ці характеристики є вирішальними для побудови довіри та взаєморозуміння між правоохоронцями і громадами. Результати емпіричного дослідження свідчать про різні рівні комунікативної компетентності, що підкреслює потребу у цілеспрямованих навчальних програмах. Кореляційний аналіз встановив позитивний зв’язок між цими навичками і показниками ефективних зв'язків із громадськістю, такими як соціальний інтелект та здатність до діалогу. Факторний аналіз виділив чотири ключові виміри, що визначають комунікацію правоохоронців. Виходячи з цих висновків, запропоновано комплексну програму розвитку, що включає навчання, рольові ігри, зворотний зв'язок і ініціативи із залучення громади. Розвиток комунікативної компетентності сприяє підвищенню довіри, зміцненню співпраці між правоохоронними органами і громадами та позитивно впливає на суспільство.

The study is devoted to a comprehensive analysis of law enforcement officers' communication competence as a key element of effective interaction with the public. The theoretical review highlights the multifaceted nature of this construct, which encompasses cognitive, emotional and behavioural aspects such as emotional intelligence, empathy and adaptability. These characteristics are crucial for building trust and understanding between law enforcement and communities. The results indicate different levels of communication competence, which highlights the need for targeted training programmes. Correlation analysis revealed a positive relationship between these skills and indicators of effective public relations, such as social intelligence and dialogue. Factor analysis identified four key dimensions that determine law enforcement communication. Based on these findings, a comprehensive development programme is proposed, including training, role-playing, feedback and community engagement initiatives. The development of communication competence helps to increase trust, strengthen cooperation between law enforcement agencies and communities and has a positive impact on society. Key words: communication competence, law enforcement, public relations, emotional intelligence, active listening, social intelligence, training programmes.
Communicative competence as a factor of success for law enforcement officers in working with the public
Keywords: 8.053.00.01; комунікативна компетентність; правоохоронці; зв'язки з громадськістю; емоційний інтелект; активне слухання; соціальний інтелект; навчальні програми