Взаємозв’язок особистісної та соціальної ідентичності у структурі Я- концепції майбутніх психологів - Романчук, Орися Богданівна; Romanchuk, Orysia Bohdanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження присвячено вивченню взаємозв’язку між особистісною, соціальною та професійною ідентичностями у структурі Я-концепції майбутніх психологів. Теоретичний аналіз виявив, що Я-концепція включає когнітивний, емоційний та поведінковий аспекти, які суттєво впливають на саморегуляцію та мотивацію. Особистісна ідентичність взаємодіє з соціальною, створюючи базу для формування професійної ідентичності, що є важливим аспектом розвитку майбутніх фахівців. Емпіричне дослідження показало позитивну кореляцію між цими ідентичностями та їх вплив на професійний розвиток. Результати також виявили роль особистісних рис, таких як відкритість, сумлінність та емоційна стабільність, а також таких чинників, як самоефективність і життєстійкість, у формуванні професійної ідентичності. Аналіз результатів підкреслив значення автентичності, яка сприяє гармонійному розвитку соціальної та професійної ідентичності. З іншого боку, проблеми, як-от самовідчуження, знижують ефективність професійного зростання. Факторний аналіз виділив шість компонентів Я-концепції: професійну ідентичність, позитивну соціальну інтеграцію, базові риси особистості, соціально конструйовану самооцінку, особистісну ідентичність та самодостатність. Результати вказують на важливість освітніх програм, що розвивають автентичність, соціальні зв’язки та життєстійкість, сприяючи успішній підготовці психологів до професійної діяльності.

The research is devoted to the study of the relationship between personal, social and professional identities in the structure of the self-concept of future psychologists. The theoretical analysis revealed that the self-concept includes cognitive, emotional and behavioral aspects that significantly affect self-regulation and motivation. Personal identity interacts with social identity, creating a basis for the formation of professional identity, which is an important aspect of the development of future professionals. The empirical study showed a positive correlation between these identities and their impact on professional development. The analysis of the results emphasized the importance of authenticity, which contributes to the harmonious development of social and professional identity. On the other hand, problems, such as self-alienation, reduce the effectiveness of professional growth. Factor analysis identified six components of self-concept: professional identity, positive social integration, basic personality traits, socially constructed self-esteem, personal identity, and self-sufficiency. The results indicate the importance of educational programs that develop authenticity, social connections, and resilience, contributing to the successful preparation of psychologists for professional activity. Key words: Self-concept, personal identity, social identity, professional identity, future psychologists, resilience, authenticity.
The interrelation of personal and social identity in the structure of the self-concept of future psychologists
Keywords: 8.053.00.01; Я-концепція; особистісна ідентичність; соціальна ідентичність; професійна ідентичність; майбутні психологи; життєстійкість; автентичність