Комп’ютерне моделювання роботи залізобетонних балок, підсилених фібропластиковою арматурою - Мурин, А. Я.; Іванів, М. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Розглянено основні фактори, що призводять до необхідності підсилення будівельних конструкцій, наведено особливості застосування зовнішньої композитної арматури як засобу підсилення. У ПК “Лира” розроблено моделі двох залізобетонних балок: звичайної (армованої стержневою арматурою) та підсиленої вуглецевими стрічками (стержнева арматура плюс композит). Описано особливості процесу моделювання і проведено порівняння теоретичних та експериментальних значень прогинів. Basic factors, resulting in the necessity of strengthening of building constructions are considered, the features of application of external composite armature as facilities of strengthening are resulted. Two types of reinforced concrete beams are developed in SP “Lira”: the ordinary one (reinforced with cored armature) and the one enhanced with carbon ribbons (cored armature plus composite ribbons). The features of designing process are described and comparison of theoretical and experimental values of deflections is conducted.
Keywords: підсилення будівельних конструкцій; зовнішня композитна арматура; принцип підсилення; переваги підсилення; програмний комплекс “Лира”; залізобетонна балка; нелінійний розрахунок; strengthening of building constructions; external composite armature; principle of strengthening; advantages of strengthening; software package “Lira”; reinforced concrete beam; nonlinear calculation