Канадсько-американські відносини на сучасному етапі - Баглай, Аліна Ігорівна; Bahlai, Alina Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
На сучасному етапі канадсько-американські відносини залишаються одними з ключових у системі західного партнерства, вирізняючись історичною глибиною, стратегічною важливістю та високим ступенем економічної інтеграції. У той же час, ці відносини демонструють складну динаміку, що зумовлена як глобальними геополітичними зрушеннями, так і внутрішньополітичними змінами у США та Канаді. Зокрема, актуальності дослідженню надають наслідки пандемії COVID-19, зміна адміністрацій у Вашингтоні, протекціоністська економічна політика США, посилення кліматичного порядку денного, а також вплив китайсько-американського суперництва на стратегічний вибір Канади. Об’єкт дослідження – канадсько-американські відносини на сучасному етапі. Предмет дослідження – політичні, економічні та безпекові аспекти сучасної взаємодії держав. Мета дослідження – здійснити комплексний аналіз сучасного стану канадсько-американських відносин з урахуванням внутрішньополітичних та зовнішньополітичних факторів, що впливають на їхню динаміку. У бакалаврській кваліфікаційній роботі проаналізовано ключові напрями взаємодії Канади та США, приділяючи особливу увагу торговельним відносинам, безпеці Арктичного регіону та кліматичній політиці. Дослідження засвідчує, що попри високий рівень співпраці, міждержавні відносини мають складну динаміку, зокрема внаслідок енергетичних розбіжностей, таких як рішення США про скасування проєкту Keystone XL, що спричинило резонанс у канадському суспільстві [4]. У роботі також розкрито роль Канади як буфера між США та іншими світовими акторами в умовах нової багатополярності [2]. Особливу увагу приділено арктичній політиці, де Канада балансує між захистом суверенітету й необхідністю тісної кооперації зі США [3]. Та підкреслено, що Канада, стикаючись із торговим тиском з боку США, змушена адаптувати свої підходи до захисту економічних інтересів, зважаючи на те, що американська торгова політика дедалі більше набуває одностороннього і стратегічного характеру [1].

At the present stage, Canada–U.S. relations remain among the key partnerships within the Western alliance system, distinguished by historical depth, strategic importance, and a high level of economic integration. At the same time, these relations demonstrate a complex dynamic influenced by both global geopolitical shifts and domestic political changes in the United States and Canada. In particular, the relevance of the study is enhanced by the effects of the COVID-19 pandemic, changes in U.S. administrations, American protectionist economic policy, the strengthening of the climate agenda, and the strategic impact of U.S.–China rivalry on Canada’s foreign policy choices. The object of the study is Canadian-American relations at the present stage. The subject of the study is the political, economic and security aspects of modern interaction between states. The purpose of the study is to conduct a comprehensive analysis of the current state of Canadian-American relations, taking into account domestic and foreign policy factors that influence their dynamics. The bachelor's paper analyzes the key areas of interaction between Canada and the United States, paying special attention to trade relations, Arctic security, and climate policy. The study shows that despite the high level of cooperation, interstate relations have complex dynamics, in particular due to energy differences, such as the US decision to cancel the Keystone XL project, which caused a resonance in Canadian society [4]. The work also reveals the role of Canada as a buffer between the US and other global actors in the context of the new multipolarity [2]. Particular attention is paid to Arctic policy, where Canada balances between protecting sovereignty and the need for close cooperation with the United States. [3]. It is emphasized that Canada, facing trade pressure from the United States, is forced to adapt its approaches to protecting its economic interests, given that U.S. trade policy is increasingly taking on a unilateral and strategic character [1].
Canadian-American Relations at the Present-Day Stage
Keywords: 6.291.00.01; Канада; США; двосторонні відносини; економічна інтеграція; торгівля; безпека; оборонне співробітництво; Canada; USA; bilateral relations; economic integration; trade; security; defense cooperation