Композиційні мембрани з гетерошаром на основі сумішей поліамід - полівінілпіролідон - Яцульчак, Г. В.; Мельник, Ю. Я.; Комишна, М. Г. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Синтезовано композиційні мембрани з (ультра)тонким гетерошаром на основі сумішей ПА-6–ПВП. Підтверджено ефективність модифікування структури гідрогелів на основі рідкоструктурованих кополімерів ГЕМА–ПВП осадженням тонких полімерних плівок із розчинів, що дає змогу формувати на їхній поверхні зміцнені структуровані шари. Визначено фізико-механічні властивості і солепроникність одержаних композиційних мембран. Встановлено, що варіюванням композиційних складів гідрогелевого і модифікувального шарів і умов формування композиційних мембран можна направлено регулювати їхні фізико-механічні і транспортні характеристики. The composite membranes with a thin hetero-layer based on PA-6-PVP blends were synthesized. Effectiveness of modifying of the hydrogels structure based on cross-linked HEMA-PVP co-polymers by sedimentation of thin polyamide films from the solutions, allowing form on its surface of hardened structured layers was confirmed. The physical, mechanical properties and salt penetration of derived composite membranes were defined. It was determined that the composition variation of hydrogel and modification layers and the formation conditions of composite membranes allows the directed adjusting of its physical, mechanical and transport properties.
Composite membrane with hetero-layer based on polyamide – polyvinylpyrrolidone blends
Keywords: композиційні мембрани; гідрогелі; поліамід-6; полівінілпіролідон; субфаза; (ультра)тонкий шар; composition membranes; hydrogels; polyamide-6; polyvinylpyrrolidone; subphase; (ultra)thin layer