Модель виявлення явища помпажу у відцентрових нагнітачах газоперекачувальних агрегатів - Фешанич, Л. І. (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
З метою підвищення надійності і продуктивності роботи газоперекачувальних агрегатів дотискувальних компресорних станцій підземних сховищ газу, а також досягнення найбільшої їхньої ефективності актуальним є питання вивчення явища помпажу та своєчасного його виявлення. Запропоновано модель визначення зон втрати стійкості розв’язків системи диференціальних рівнянь та встановлено, що явище помпажу корелює з втратою стійкості розв’язків системи, яка описує взаємозв’язок між параметрами (тиск та витрата), що контролюються на діючих компресорних станціях.
Keywords: антипомпажний захист; відцентровий нагнітач; точки положення рівноваги; 681.513; 622.691.4