Інформаційна система для пошуку електронних книг у вигляді чат-боту - Дюг, Марина Сергіївна; Diuh, Maryna Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Бібліотека є надзвичайно важливою структурою в суспільстві, що постійно змінюється, і вона повинна реагувати на потреби суспільства. Інформаційні технології змінили вигляд сучасних книг. Бібліотеки перетворилися на постачальників інформації, а не просто на постачальників документів. Перехід від паперових книг до цифрових є не просто технологічною еволюцією, але вимагає зміни парадигми, за якою користувачі отримують доступ до інформації та взаємодіють з нею. Цей перехід від традиційних до електронних книг також змінює фундаментальну роль бібліотеки у суспільстві. Метою роботи є створення інформаційної системи для пошуку електронних книг у вигляді чат-боту. Задля досягнення цієї мети, в даній роботі були описані такі задачі: 1. Провести аналітичний огляд літературних та інших джерел в області опрацювання створення чат-ботів. 2. Здійснити аналіз продуктів-аналогів. 3. Здійснити системний аналіз об’єкту дослідження. 4. Обрати і описати методи створення чат-боту для пошуку електронних книг. 5. Вибрати та обґрунтувати засоби створення чат-боту для пошуку електронних книги. 6. Реалізувати інформаційну систему, розробити тести і описати головні модулі створеної програми. Об'єктом дослідження роботи є процес пошуку електронних книжок. Предметом дослідження даної роботи є методи і засоби розроблення інформаційної системи для пошуку електронних книжок. Наукова новизна отриманих результатів полягає у використанні технології чат-ботів для пошуку електронних книг, що в свою чергу спрощує сам процес і покращує отриманий користувачами досвід у користуванні електронними бібліотеками і книжками. Практичне значення отриманих результатів дозволить популяризувати україномовні твори серед читачів, та загалом поширити культуру читання, особливо серед молоді. Молоде покоління активно користується програмами-месенджерами, а реалізація цієї системи дозволить швидко і з мінімальними зусиллями завантажувати обрані книги прямо з них. Дана програма надасть повністю безкоштовний доступ до книг з відкритих бібліотек, що також вплине й на культурну освіту користувачів. Електронна бібліотека або цифрова бібліотека – це фізичний сайт і/або веб-сайт, який забезпечує цілодобовий онлайн-доступ до оцифрованих аудіо-, відео- та письмових матеріалів. Він надає безкоштовні або платні копії книг, журналів тощо, доступних для користувачів. Користування електронними книгами стає все більш популярним [1]. На просторах інтернету є безліч онлайн-бібліотек з мільйонами електронних книг. Найбільш популярним це явище є для американського сегменту ринку. Провівши аналіз засобів-аналогів Yakaboo, Knigogo, Chtyvo [2], JavaLibre було визначено, що найпопулярніші засоби надають обмежений доступ для безкоштовного користування або мають застарілий чи незручний інтерфейс. Всі з оглянутих засобів не мають інтеграції з месенджерами та потребують безпосереднього використання браузеру для користування бібліотеками. Саме через це, було вирішено створити чат-бот [3] у застосунку Telegram для пошуку безкоштовних електронних книг у відкритій українській бібліотеці. Провівши системний аналіз та розробивши дерево цілей для системи було визначено головні та другорядні завдання в розвитку системи та встановлено пріоритети між ними. Так, головними пріоритетами було визначено зручність використання і інтуїтивність розробленої програми. Для реалізації інформаційної системи пошуку електронний книг було сформовано основні принципи побудови програми, обрано платформу ASP.NET Core для розробки і застосунок Telegram для клієнтської частини чат-бота [4]. Також, обрано мову програмування C# і Visual Studio як засіб розробки серверної частини. Для контролю версій було обрано Git. Під час розробки контроль якості програми виконувався за допомогою функціонального і юніт-тестування. Для проведення юніт-тестування використовувалась .NET бібліотеки з відкритим кодом XUnit та FluentAssertions. Інформаційна система реалізована у вигляді чат-боту і доступ до неї можна отримати за допомогою додатку Telegram.

The library is an extremely important structure in a constantly changing society, and it must respond to the needs of society. Information technology has changed the face of modern books. Libraries have become information providers, not just document providers. The transition from paper to digital books is not just a technological evolution, but requires a paradigm shift in how users access and interact with information. This transition from traditional to electronic books also changes the fundamental role of the library in society. The goal of the work is to create an information system for searching e-books in the form of a chatbot. To achieve this goal, the following tasks were described in this paper: 1. Conduct an analytical review of literary and other sources in the field of development of chatbots. 2. Analyze analog products. 3. Carry out a systematic analysis of the object of study. 4. Choose and describe methods of creating a chatbot for searching e-books. 5. Select and justify the means of creating a chatbot to search for e-books. 6. Implement an information system, develop tests and describe the main modules of the created program. The object of the work is the process of searching for e-books. The subject of this work is the methods and means of developing an information system for searching e-books. The scientific novelty of the results is the use of chatbot technology to search for e-books, which in turn simplifies the process and improves the user experience in using electronic libraries and books. The practical significance of the results obtained will allow to popularize Ukrainian-language works among readers, and in general to spread the culture of reading, especially among young people. The younger generation actively uses messenger programs, and the implementation of this system will allow you to quickly and with minimal effort download selected books directly from them. This program will provide completely free access to books from open libraries, which will also affect the cultural education of users. A digital library or digital library is a physical site and/or website that provides round-the-clock online access to digitized audio, video and written materials. It makes free or paid copies of books, journals, etc. available to users. The use of e-books is becoming increasingly popular [1]. There are many online libraries with millions of e-books on the Internet. This phenomenon is most popular for the American market segment. After analyzing the analogues of Yakaboo, Knigogo, Chtyvo [2], JavaLibre, it was determined that the most popular tools provide limited access for free use or have an outdated or inconvenient interface. All of the reviewed tools do not have integration with messengers and require direct use of a browser to use the libraries. That is why it was decided to create a chatbot [3] in the Telegram application to search for free e-books in the open Ukrainian library. After conducting a system analysis and developing a goal tree for the system, the main and secondary tasks in the development of the system were identified and priorities were set between them. Thus, the main priorities were defined as usability and intuitiveness of the developed program. To implement the information system for searching e-books, the basic principles of building the program were formed, the ASP.NET Core platform was chosen for development and the Telegram application for the client part of the chatbot [4]. Also, the programming language C# and Visual Studio were chosen as a means of developing the server side. Git was chosen for version control. During the development, the quality control of the program was performed using functional and unit testing. For unit testing, the .NET open source libraries XUnit and FluentAssertions were used. The information system is implemented as a chatbot and can be accessed using the Telegram application.
Information system for searching e-books in the form of a chatbot
Keywords: 8.126.00.01; інформаційна система; онлайн-пошук; електронна книга; електронна бібліотека; чат-бот; телеграм-бот; information system; online search; e-book; electronic library; chatbot; telegram bot