Право бути забутим у правовій системі Європейського Союзу: реалії, проблеми та перспективи - Сухорольський, Петро (ЛНУ імені Івана Франка, 2016)
Розкрито особливості та місце права бути забутим як елемента права на захист персональних даних в системі основних прав людини. Проаналізовано положення законодавчих актів Європейського Союзу, які стосуються права бути забутим, а також рішення Суду ЄС у справі Маріо Костехи Гонсалеса, яке закріпило вказане право у відносинах користувачів з операторами пошукових систем в Інтернеті. Зроблено висновки про недостатню обґрунтованість основних напрямів критики європейської концепції права бути забутим, визначено актуальні проблеми у цій сфері. The concept of the right to be forgotten as an essential element of the system of the data subject’s rights has been evolving lately in the legal system of the European Union though it still remains a very controversial issue. The article is concerned with the peculiarities and the role of the right to be forgotten in contemporary human rights system. For this purpose, the provisions of EU legislation concerning the data subject’s right to erasure, right to object, and right of access are considered, and the judgement of the European Court of Justice on the case of Mario Costeja González is analysed as well.
The right to be forgotten in the legal system of the European Union: realities, challenges, and prospects
Keywords: право бути забутим; право на забуття; права суб’єкта даних; захист персональних даних; права людини в Інтернеті; Європейський Союз