Дослідження ринку м’яса та удосконалення маркетингової діяльності ТОВ "АГРО-ІНВЕСТ" на ньому з використанням інструментів Інтернет-маркетингу - Іваницький, Максим Іванович; Ivanytskyi, Maksym Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Маркетингова діяльність підприємства формує різноманітні підходи у розвитку ринкового суб’єкту господарювання, які базуються на функціях, методах, принципах та елементах маркетингу, які орієнтовані на потреби споживачів [1]. Прикладний аспект здійснення маркетингової діяльності підприємства під зовнішнім впливом цифровізації передбачає використання новітніх інструментів соціальних мереж, автоматизації та персоналізації користувацького досвіду, що дозволяє бізнесу вчасно реагувати на ринкові зміни, задовольняти потреби клієнтів та отримувати прибутки [2]. Інтернет-маркетинг як важлива складова традиційного маркетингу та сучасних інформаційно-комунікаційних технологій виступає потужним каналом комунікації з клієнтами та ефективним каналом збуту продукції [3]. Для досягнення ефективної маркетингової діяльності підприємство повинно постійно відслідковувати тенденції, інтегрувати в діяльність новітні тренди Інтернет-маркетингу та на основі цього розробляти стратегії а методи присутності підприємства в мережі Інтернет [4]. Ефективність інструментів Інтернет-маркетингу постійно змінюється, тому важливо моніторити всі зміни та нові тенденції, щоб вчасно та ефективно використовувати ті робочі інструменти, які ефективні на даному етапі життєвого циклу товару [5]. Об’єкт дослідження – ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ». Предмет дослідження – теоретико-прикладні положення маркетингової діяльності ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ», зокрема дослідження та розробка напрямів удосконалення його маркетингової діяльності. Мета дослідження: дослідження ринку м’яса України та потреб і вподобань споживачів ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ», на основі чого розробити 5 напрями удосконалення його маркетингової діяльності з використанням інструментів Інтернет-маркетингу. Результати дослідження ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ» знаходиться у м. Шептицький Львівської області, є одним з гравців ринку м’яса України, займається виробництвом та торгівлею свіжим, охолодженим та замороженим м'ясом і субпродуктами європейського рівня. У 2000 року підприємство стало лідером галузі та постачає якісну свинину, яловичину, м’ясо птиці та субпродукти, а починаючи з 2012 року здійснює експорт свинини та яловичини. За період з 2021 по 2023 роки сума чистого доходу від реалізації продукції ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ» мала тенденцію до зростання, яке супроводжувалось одночасним зростанням собівартості реалізованої продукції та інших витрат (операційних, адміністративних, витрат на збут, фінансових витрат). У 2023 році чистий прибуток переважив довоєнні показники та досягнув 27099 тис. грн., що на 20% більше аніж у 2021 році. Проведене дослідження ринку м’яса показало, що попитом найбільше користується серед українців м’ясо птиці та свинини. Невід’ємним чинником економічного розвитку гравців ринку м’яса є імплементація інноваційних процесів у їхню діяльність. Для більшості українських підприємств процеси вдосконалення фінансово-економічної та маркетингової діяльності залежать від імплементації ними нових інструментів та вдосконалення існуючих технологічних процесів, які сприятимуть мінімізації всіх видів витрат та зниженню собівартості продукції. Проведене маркетингове дослідження серед основних клієнтів ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ» показало сильні сторони фірми, такі як: якість та безпека м’ясної продукції, помірний рівень цін, якісна українська сировина. Половина опитаних респондентів (48%) вперше дізнались про фірму через онлайн-канал, а саме рекламу в Інтернеті. 35% опитаних респондентів хотіли б отримувати інформаційну розсилку (актуальні каталоги з продукцією, цінові знижки та пропозиції, більш вигідні умови співпраці). 6 Вдосконалення комунікаційної політики ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ» було проведено за допомогою інструменту Інтернет-маркетингу email-розсилка, а саме за допомогою сервісу MailChimp. Налаштована за покроковим алгоритмом кампанія email-розсилки містить актуальний каталог продукції та акційні ціни на певні види товарів. Рішення робити таку розсилку двічі на тиждень, обґрунтоване результатами проведеного опитування основних клієнтів фірми, оскільки більшість з них роблять замовлення двічі на тиждень, тому така частота розсилки буде співпадати з їх замовленнями продукції. Для вдосконалення збутової політики ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ» та успішного просування продукції в Інтернеті було прийнято рішення налаштувати інструмент Google Ads. Із запропонованих інструментом Google Ads цілей було обрано «надсилання форми для лідів», щоб представники цільової аудиторії, зокрема особи, що приймають рішення, могли перейти на сайт та ознайомитись з ТОВ «АГРО-ІНВЕСТ» у випадку першого контакту, проглянути асортимент продукції та заповнити форму замовлення. Рекламні покази запустили на 10 днів, вартість одного дня показу встановлено на рівні 5$, загальні витрати склали 50$.

The enterprise marketing activity determines various approaches to the development of a business entity, based on the functions, principles, methods and elements of marketing, oriented towards the needs of consumers [1]. The applied aspect of the enterprise marketing activity under the digitalization influence involves the social networking tools use, automation and personalization of the user experience, which allows a business to quickly respond to market changes, satisfy the needs of its consumer and, as a result, receive profit [2]. Internet marketing as a separate component of traditional marketing and information and communication technologies is considered a powerful and effective communication and sales channel of enterprise products in today's conditions [3]. For effective enterprise marketing activity, it is necessary to constantly monitor trends, implement the latest trends of Internet marketing in its activities and, on the basis of this, develop ways and strategies for the company's presence on the Internet [4]. The effectiveness of certain Internet marketing tools is constantly changing. Therefore, it is extremely important for a company to monitor changes and new trends in order to effectively use working tools at a certain point in the product life cycle [5]. Research object – AGRO-INVEST Ltd. Research subject – theoretical and applied provisions of the marketing activities at AGRO-INVEST Ltd., in particular, research and development of directions for improving its marketing activities. Research goal: to study the Ukrainian meat market and the needs and preferences of AGRO-INVEST Ltd. consumers, on the basis of which to develop directions for improving its marketing activities using Internet marketing tools. The research findings: 9 AGRO-INVEST Ltd. is located in Sheptytskyy, Lviv region, is one of the players in the Ukrainian meat market, is engaged in the production and trade of fresh, chilled and frozen meat and offal of the European level. In 2000, the company became a leader in the industry and is engaged in the supply of high-quality pork, beef, chicken and liver, and since 2012 it began to export pork and beef. During the analyzed period from 2021 to 2023, the amount of net income from the products sale of AGRO-INVEST Ltd. showed a growth trend, however, a simultaneous increase in the cost of products sold and various expenses (operating, administrative, sales expenses, financial expenses) was observed. In 2023, net profit exceeded the pre-war figure and reached 27,099 thousand UAH, which is 20% more than in 2021. The meat market research showed that chicken and pork are most in demand among Ukrainians. An integral factor in the stable economic development of market players is the implementation of innovative processes in their activities. For most domestic enterprises, the processes of improving financial, economic and marketing activities depend on the introduction of new tools and improving technological processes that will help optimize all types of costs and reduce the cost of products. Marketing research of the main AGRO-INVEST Ltd. clients showed the activity strengths, such as: product quality and safety, loyal price level, Ukrainian raw materials. Half of those surveyed (48%) first learned about enterprises through an online channel, namely advertising on the Internet. 35% of respondents would like to receive an information newsletter (current product catalogs, price promotions and offers, favorable terms of cooperation). To improve the communication policy of AGRO-INVEST Ltd., an Internet marketing tool such as an email newsletter using the MailChimp service was chosen. The email newsletter, configured according to the step-by-step algorithm, contains the current product catalog and promotional prices for certain types of goods. It was decided to send such a newsletter twice a week, since according to the results of a survey of the company's main clients, most of them place orders twice a week, so this frequency of mailing will stimulate them to order products from AGRO-INVEST Ltd. 10 To improve the sales policy of AGRO-INVEST Ltd. and successfully promote products on the Internet, it was decided to set up the Google Ads tool. From the goals proposed by the Google Ads tool, “send a lead form” was selected so that representatives of the target audience, including decision-makers, could go to the site and get acquainted with AGRO-INVEST Ltd. in the case of first contact, view the product range and fill out an order form. Advertising displays were launched for 10 days, the cost of one day of display was set at $5, the total costs were $50.
The meat market research and marketing activities improvement at AGRO-INVEST Ltd on it using Internet-marketing tools
Keywords: 3.075.00.00; маркетингова діяльність; трансформація; цифровізація; ринок м’яса; інструменти Інтернет-маркетингу; email-розсилка; marketing activities; transformation; digitalization; meat market; Internet marketing tools; email newsletter