Dynamics of a fishery with nonlinear harvesting: control, price variation, and MSY - Ель Хаккі, І.; Мчич, Р.; Бергам, А.; El Hakki, I.; Mchich, R.; Bergam, A. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У цій статті будується та аналізується нова математична модель рибальства, яка описує часову еволюцію рибних запасів, що виловлюються рибальським флотом, що описується їх промисловим зусиллям. Вважається, що ціна, яка визначається різницею між попитом та пропозицією, змінюється з часом. Для функції вилову використовуться функція Холлінга ІІ. З іншого боку, розглядаються дві різні шкали часу: швидку для зміни ціни та повільну для зміни рибних запасів та промислового зусилля. Використовується метод "агрегації змінних", щоб отримати агреговану модель, яка керує біомасою риби та промисловим зусиллям у повільному часі. Аналізуючи цю скорочену модель та за певних умов, доводиться, що можуть виникнути три цікаві рівноваги. Крім того, показано, як можна керувати моделлю, щоб уникнути небажаних ситуацій та досягти стабільної рівноваги. Ще один цікавий аспект, наведений у цьому рукописі, - це можливість впровадження морських охоронних зон (МОЗ). Показано, як ці МОЗ дозволяють зробити значний внесок у відновлення виснажених популяцій риб. Це досягається шляхом порушення стану рівноваги "Вимирання риб" та встановлення стабільної.

In this paper, we construct and analyse a new fishing mathematical model, which describes the time evolution of a fish stock, which is harvested by a fishing fleet, described by its fishing effort. We consider that the price, which is given by the difference between supply and demand, is varying with respect to time. For the harvesting function, we use the Holling II function. On the other hand, we consider two different time scales: a fast one for the price variation and a slow one for fish stock and fishing effort variations. We use an "aggregation of variables" method to get the aggregated model that governs fish biomass and fishing effort in the slow time. By analyzing this reduced model, and under some conditions, we prove that three interesting equilibria can occur. Furthermore, we show how one can control the model to avoid the undesirable situations and to reach the stable equilibrium. Another interesting aspect given in this manuscript is the possibility of the implementation of Marine Protected Areas (MPAs). We show how that MPAs permits us to contribute significantly to the rehabilitation of depleted fish populations. This is achieved by disrupting the state of "Fish Extinction" equilibrium, and establishing a stable one.
Динаміка рибного промислу з нелінійним виловом: контроль, коливання ціни та MSY
Keywords: рибальська модель; функція Холлінга ІІ; різна ціна; агрегування змінних; рівноваги; стійкість; контроль; морська заповідна зона; максимальний стійкий вихід; fishery model; Holling II function; varying price; aggregation of variables; equilibria; stability; control; marine protected area; MSY