Підвищення надійності моторно-осьових підшипників тепловозів - Долинюк, Роман Орестович; Dolyniuk, Roman Orestovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Від надійності МОП у великій степені залежить надійність тепловозу та система його обслуговування та ремонту. Оскільки ремонт КМБ виконують на ремонтах в обсягах ПР-3, то і ресурс підшипників повинен бути не менший за пробіг до даного виду ремонту. Вихід же даного вузла зі строю приведе до проведення ремонту визве необхідність в ремонті всього КМБ. Існує багато заходів по підвищенню ресурсу МОПів, але їх вибір повинен виконуватись комплексно з врахуванням регіону експлуатації тепловоза та його особливостей. Тому у кваліфікаційній роботі приділено велику увагу модернізації моторно-осьових підшипників з врахуванням його стану. Об’єкт дослідження – процес роботи моторно-осьового підшипника тепловозу. Предмет дослідження – методи та заходи по підвищенню надійності моторно-осьового підшипника тепловоза. Мета дослідження – підвищення надійності МОП тепловозів шляхом модернізації системи змащення. За результатами кваліфікаційної роботи виконано такі задачі досліджень: ? проведено аналіз конструкції МОП; ? проведено аналіз існуючих систем змащення МОП; ? виділені фактори, які впливають на надійність МОП; ? розглянуті існуючі заходи по підвищенню надійності МОП; ? розроблена модель вибору заходу для модернізації МОП; ? запропоновано заходи по модернізації системи змащення МОП. Проведений аналіз конструкцій МОП ковзання, який показав з однієї сторони простоту конструкції, з іншої – високі вимоги по міцності та ресурсу до нього. Конструкційно всі підшипники мають сходу будову, відрізняються лише розмірами та системами змащення. Розглянуті основні задачі, які виконуються при ревізії підшипникам. Аналіз систем змащування підшипників показав, що їх існує в основному чотири типи, які використовуються на локомотивах другого покоління. На сучасних тепловозах використовуються комбіновані системи змащення. Для вибору заходу по підвищенню надійності МОП була розроблена модель, яка враховувала, як витрати на придбання, експлуатацію та ефект за рік від її впровадження, так і час на впровадження і строк служби запропонованого заходу. В результаті для тепловозів 2ТЕ116 для підвищення надійності МОП доцільно проводити комплексну модернізацію системи змащування підшипника: добавити систему циркуляції мастила і використовувати магнітне оброблення мастила.

The reliability of the locomotive and its maintenance and repair system largely depend on the reliability of the MSP. Since the repair of the MSP is carried out on repairs in the scope of PR-3, the bearing resource must be no less than the mileage before this type of repair. The failure of this unit will lead to the need for repair and will necessitate the repair of the entire MSP. There are many measures to increase the resource of MSPs, but their selection must be carried out comprehensively, taking into account the region of operation of the locomotive and its features. Therefore, the qualification work paid great attention to the modernization of motor-axle bearings, taking into account its condition. The object of the study is the process of operation of the motor-axle bearing of a locomotive. The subject of the study is methods and measures to increase the reliability of the motor-axle bearing of a locomotive. The purpose of the study is to increase the reliability of the MSP of diesel locomotives by modernizing the lubrication system. According to the results of the qualification work, the following research tasks were completed: ? an analysis of the MSP design was carried out; ? an analysis of existing MOP lubrication systems was conducted; ? factors that affect MOP reliability were identified; ? existing measures to increase MOP reliability were considered; ? a model for selecting measures for MOP modernization was developed; ? measures to modernize the MOP lubrication system were proposed. An analysis of sliding MOS designs was conducted, which showed, on the one hand, the simplicity of the design, and on the other hand, high requirements for strength and service life. Structurally, all bearings have a similar structure, differing only in size and lubrication systems. The main tasks performed during bearing inspection were considered. An analysis of bearing lubrication systems showed that there are mainly four types of them, which are used on second-generation locomotives. Combined lubrication systems are used on modern diesel locomotives. To select a measure to increase the reliability of MOS, a model was developed that took into account both the costs of acquisition, operation and the effect per year of its implementation, as well as the time for implementation and the service life of the proposed measure. As a result, for 2TE116 diesel locomotives, to increase the reliability of MOS, it is advisable to carry out a comprehensive modernization of the bearing lubrication system: add a lubricant circulation system and use magnetic lubricant treatment.
Increasing the reliability of diesel locomotive motor-axle bearings
Keywords: 6.273.00.02; тепловоз; моторно-осьовий підшипник; модернізація; система змащення вкладиш; надійність; diesel locomotive; motor-axle bearing; modernization; liner lubrication system; reliability