Стратегія розвитку івент маркетингу агенції "Nespa Event" - Жмур, Павло Вікторович; Zhmur, Pavlo Viktorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Івент-маркетинг є важливим інструментом сучасної маркетингової комунікації, що дозволяє підприємствам залучати споживачів та формувати їхню лояльність. Як зазначають Олексюк Г.В., Ангелко І.В. та Самотій Н.С., розвиток івент-індустрії в Україні супроводжується низкою викликів, пов’язаних із зміною споживчих уподобань та економічною нестабільністю [1]. Діченко А.Л. та Ларіна Я.С. підкреслюють, що ринок івент-послуг має значний потенціал для зростання, особливо в контексті розвитку цифрових платформ та онлайн-заходів [2]. На думку Капінус Л.В., івент-маркетинг на онлайн-ринку стає потужним інструментом впливу на поведінку споживачів [3]. Тимоцко Р., Крикавський Є. та Петецкі І. наголошують на важливості стратегічного планування в івент-маркетингу, що дозволяє підприємствам формувати конкурентні переваги [4]. Водночас Повалій Т. зазначає, івент-менеджмент є важливим елементом маркетингової діяльності, що сприяє розвитку бренду та встановленню емоційного зв'язку з аудиторією [5]. Предмет дослідження: теоретичні та практичні засади стратегічного планування івент-маркетингу агенції «Nespa Event». Мета дослідження: розробка стратегії розвитку івент-маркетингової діяльності агенції «Nespa Event» в умовах конкурентного ринку, визначення інноваційних підходів та оцінка ефективності реалізації запропонованої стратегії. Результати дослідження. Дослідження івент-маркетингу розкрило його роль як ефективного інструменту маркетингової комунікації, що дозволяє підприємствам встановлювати емоційний зв'язок зі споживачами та формувати їхню лояльність. Проаналізовано ключові теоретичні підходи до івент-маркетингу, визначено його відмінності від традиційних методів комунікації та виокремлено основні 4 принципи стратегічного управління у цій сфері. Аналіз ринку івент-послуг в Україні показав позитивну динаміку його розвитку, попри зовнішні виклики. Встановлено, що обсяг ринку у 2023 році зріс на 172% до 546 млн грн, а у 2024 році — на 30% до 710 млн грн. Географічна структура попиту змістилася до безпечних регіонів, таких як Західна Україна. Досліджено конкурентне середовище компанії «Nespa Event», що дозволило визначити її сильні та слабкі сторони, а також ринкові позиції. Розроблено стратегію розвитку івент-маркетингової діяльності агенції «Nespa Event», яка включає впровадження інноваційних форматів заходів, програм лояльності та розширення спектру послуг. Фінансовий аналіз показав, що витрати на організацію заходів становили 57 200 грн за місяць, а рентабельність агенції зросла з 88,1% до 128,2%. Це підтверджує ефективність запропонованих стратегічних рішень. Запропонована стратегія вирішує проблему нестабільності для підприємців, що працюють у сфері івент-маркетингу, шляхом впровадження гнучких форматів заходів, серед яких патріотичні мафії та мобільні накриття для тімбілдінгів. Програма лояльності «NeСпільнота+» стимулює повторні покупки та забезпечує підтримку постійних клієнтів навіть у кризових умовах. Розроблені рішення не лише підвищують конкурентоспроможність компанії «Nespa Event», але й сприяють її стійкому розвитку на ринку. У роботі вперше запропоновано інтеграцію кризових сценаріїв до стратегії розвитку, що дозволяє івент агенції передбачати можливі ризики та адаптувати свої заходи відповідно до поточної ситуації. Такий підхід забезпечує стабільність доходів компанії навіть за умов змінного ринкового середовища. Наукова новизна даного дослідження полягає у розробці та впровадженні стратегії розвитку івент-маркетингової діяльності «Nespa Event», яка є готовою до практичного використання з червня 2025 року. Ключовою особливістю стратегії є її адаптація до сучасних умов, зокрема до ситуації військового стану та непередбачуваних обставин, які впливають на ринок івент-послуг в Україні. Стратегія забезпечує підприємству можливість оперативно реагувати на зміни 5 попиту, безпекові ризики та зміну споживчих настроїв.

Event marketing is an essential tool of modern marketing communication that enables businesses to attract consumers and build their loyalty. As noted by Oleksyuk H.V., Angelko I.V., and Samotii N.S., the development of the event industry in Ukraine is accompanied by several challenges related to changing consumer preferences and economic instability [1]. According to Dichenko A.L. and Larina Y.S., the event services market has significant growth potential, especially in the context of the development of digital platforms and online events [2]. Kapinus L.V. emphasizes that event marketing in the online market is becoming a powerful tool for influencing consumer behavior [3]. Tymotsko R., Krykavskyi Y., and Petetski I. highlight the importance of strategic planning in event marketing, which allows businesses to develop competitive advantages [4]. Povaliy T. points out that event management is a crucial element of marketing activities, contributing to brand development and establishing an emotional connection with the audience [5]. Research Subject: Theoretical and practical aspects of strategic planning of event marketing, analysis of the event services market in Ukraine, and the development of innovative solutions to enhance the efficiency of «Nespa Event». Research Objective: To develop a strategy for the development of event marketing activities of «Nespa Event» in a competitive market environment, determine innovative approaches, and assess the effectiveness of the proposed strategies. The study of event marketing revealed its role as an effective tool of marketing communication, allowing businesses to establish an emotional connection with consumers and build their loyalty. Key theoretical approaches to event marketing were analyzed, distinguishing it from traditional communication methods and highlighting the fundamental principles of strategic management in this field. The analysis of the event services market in Ukraine demonstrated positive growth dynamics despite external challenges. It was established that the market volume 7 increased by 172% to 546 million UAH in 2023, and by 30% to 710 million UAH in 2024. The geographical demand structure shifted to safer regions, such as Western Ukraine. The competitive environment of the company «Nespa Event» was studied, allowing the identification of its strengths, weaknesses, and market positions. A strategy for the development of event marketing activities of «Nespa Event» was developed, including the introduction of innovative event formats, loyalty programs, and an expanded range of services. Financial analysis showed that the monthly costs for organizing events amounted to 57,200 UAH, while the company’s profitability increased from 88.1% to 128.2%, confirming the effectiveness of the proposed strategic solutions. The proposed strategy addresses the problem of instability for entrepreneurs working in the event marketing sector by introducing flexible event formats, including patriotic Mafia games and mobile shelters for team-building activities. The loyalty program «NeСпільнота+» stimulates repeat purchases and supports regular customers even in crisis conditions. The developed solutions not only enhance the competitiveness of «Nespa Event» but also contribute to its sustainable growth in the market. Furthermore, for the first time, the study proposes the integration of crisis scenarios into the development strategy, allowing the company to anticipate potential risks and adapt its events according to the current situation. This approach ensures the stability of the company’s revenue even in a volatile market environment. The scientific novelty of this study lies in the development and implementation of a strategy for the development of event marketing activities of «Nespa Event», which is ready for practical application from June 2025. The key feature of this strategy is its adaptation to modern conditions, including the situation of martial law and unpredictable circumstances affecting the event services market in Ukraine. The strategy provides the company with the ability to promptly respond to changes in demand, security risks, and shifts in consumer behavior.
Event marketing development strategy at the "Nespa Event" agency
Keywords: 3.075.00.00; івент-маркетинг; стратегія розвитку; конкурентне середовище; інноваційні рішення; маркетингова діяльність. Список використаних літературних джерел: 1. Олексюк Г.В.; Ангелко І.В. та Самотій Н.С. Івент-індустрія: розвиток та проблеми в Україні. Регіональна економіка. 2020. №3. С. 120-130. URL: https://re.gov.ua/re202003/re202003_120_OleksyukHV; AnhelkoIV; SamotiyNS.pdf (дата звернення: 02.05.2025). 2. Ларіна Я.С.; Діченко А.Л. Event-маркетинг та особливості розвитку ринку event-послуг в Україні. Київський економічний науковий журнал. 2024. URL:https://www.researchgate.net/publication/384823865_event-marketing_ta_osoblivosti_rozvitku_rinku_event-poslug_v_ukraini (дата звернення: 02.05.2025). 3. Капінус Л.В. Івент-маркетинг на онлайн-ринку як інструмент впливу на поведінку споживачів. Економічний простір. 2022. №180. С. 128-133. URL: https://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/download/1124/1083/ (дата звернення: 02.05.2025). 4. Тимоцко Р.; Крикавський Є.; Петецкі І. Стратегія розвитку маркетингової компанії. Академічні візії. 2023 (21). URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/download/462/420/424 (дата звернення: 02.05.2025). 5. Повалій Т.Л.; Світайло Н.Д. Івент-менеджмент. Навчальний посібник. 2021. URL: https://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream-download/123456789/82458/1/ Povalii_management.pdf;jsessionid=abdeff329a2061548bc25c5a1bba1d91 (дата звернення: 02.05.2025); event marketing; development strategy; competitive environment; innovative solutions; marketing activities. 8