Дизайн історичного дворику із пристосуванням під літнє кафе у м. Львові, вул. Рутковича, 6 - Зварич, Евеліна-Юлія Андріївна; Zvarych, Evelina-Iuliia Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою проєкту є розробка концепції дизайну внутрішнього подвір’я історичного дворика на вул. Рутковича у Львові з переобладнанням під літнє кафе з детальним опрацюванням двох ярусів даного подвір’я, аванс-зони, літнього бару, верхня тераса дворику кафе з урахуванням актуальних вимог Концептуальна модель дворика передбачає багаторівневий, функціонально поділений простір, який поєднує комфорт літнього кафе з природною рекреаційною зоною, забезпечує зручну логістику та гнучкість для різних сценаріїв використання. Функціональне зонування кафе дворика забезпечує комфортне перебування гостей у різних форматах (відпочинок на відкритому повітрі, усамітнення, святкування), ефективну роботу персоналу та гармонійне поєднання з природним оточенням. Простір легко адаптується під різні сценарії використання, а озеленення створює затишок і привабливу атмосферу. Конструктивне вирішення інтер’єру та меблів у цьому двориковому кафе базується на максимальній інтеграції з природою, використанні екологічних матеріалів і створенні затишної, гнучкої атмосфери для відпочинку. Центральне дерево, натуральні матеріали, озеленення та комфортні меблі формують унікальний простір для спілкування й релаксації. Проєкт літнього дворика кафе демонструє поєднання сучасного дизайну з історичним контекстом міського простору, ґрунтуючись на принципах функціональності, ергономічності, естетичної стриманості та сталого розвитку. Композиційна структура інтер’єру базується на продуманому зонуванні, використанні натуральних і локально характерних матеріалів, а також гармонійному інтегруванні живої зелені та інноваційних рішень. Особливу увагу в проєкті приділено: ергономіці простору та інклюзивності, що забезпечують комфортне перебування для різних категорій користувачів; світловому дизайну, який не лише виконує функціональну роль, а й формує атмосферу; технологічній адаптивності, що дозволяє гнучко змінювати конфігурацію відповідно до потреб закладу; екологічності – через ибір матеріалів і систем автоматичного догляду за озелененням. Завдяки цьому літній дворик виступає не лише функціональним розширенням простору кафе, а й повноцінним елементом міського середовища, який формує якісний громадський простір — доступний, емоційно комфортний і візуально виразний. Реалізація подібного підходу підтверджує важливість дизайну як інструменту осмисленого перетворення середовища, що поєднує історичну спадщину з потребами сучасного користувача.

The aim of the project is to develop a design concept for the inner courtyard of a historical courtyard on Rutkovycha St. in Lviv with conversion into a summer cafe with detailed design of two tiers of this courtyard, an advance zone, a summer bar, and the upper terrace of the cafe courtyard, taking into account current requirements. The conceptual model of the courtyard provides for a multi-level, functionally divided space that combines the comfort of a summer cafe with a natural recreational area, provides convenient logistics and flexibility for various usage scenarios. The functional zoning of the courtyard cafe ensures a comfortable stay for guests in various formats (outdoor recreation, solitude, celebration), efficient work of the staff and harmonious combination with the natural environment. The space is easily adapted to various usage scenarios, and the landscaping creates a cozy and attractive atmosphere. The design of the interior and furniture in this courtyard cafe is based on maximum integration with nature, the use of ecological materials and the creation of a cozy, flexible atmosphere for relaxation. The central tree, natural materials, landscaping and comfortable furniture form a unique space for communication and relaxation. The project of the summer courtyard of the cafe demonstrates a combination of modern design with the historical context of the urban space, based on the principles of functionality, ergonomics, aesthetic restraint and sustainable development. The compositional structure of the interior is based on thoughtful zoning, the use of natural and locally characteristic materials, as well as the harmonious integration of living greenery and innovative solutions. Particular attention in the project is paid to: - ergonomics of space and inclusiveness, which ensure a comfortable stay for different categories of users; - lighting design, which not only performs a functional role, but also shapes the atmosphere; - technological adaptability, which allows for flexible configuration changes according to the needs of the institution; - environmental friendliness – through the selection of materials and automatic landscaping care systems. Тhe summer courtyard acts not only as a functional extension of the cafe space but also as a full-fledged element of the urban environment, which forms a high-quality public space - accessible, emotionally comfortable and visually expressive. The implementation of such an approach confirms the importance of design as a tool for meaningful transformation of the environment, combining historical heritage with the needs of the modern user.
Design of a historical courtyard adaptated for a summer cafe in Lviv, 6 Rutkovycha St.
Keywords: 6.022.03.03; заклад громадського харчування; кафе; літній дворик; тераса; дизайн середовища; предметне наповнення; стилістика; catering establishment; cafe; summer courtyard; terrace; environmental design; subject content; style