Розроблення технології найму персоналу в ТзОВ торгово-виробниче підприємство «ІТК» - Сухинюк, Олександр Анатолійович; Sukhynуuk, Oleksandr Anatoliyovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
В умовах динамічних змін внутрішнього і зовнішнього середовища, стратегічне управління людськими ресурсами набуває визначального значення, оскільки найм персоналу є ключовим процесом, що формує якісний склад людського капіталу. Актуальною проблемою сьогодення залишається необхідність розроблення інноваційної технології найму, що забезпечить прихід високопродуктивних, лояльних фахівців та покращить економічну стійкість підприємства будівельного профілю. Теоретичні аспекти досліджуваної теми розкривали у своїх працях ряд вчених, які вивчали сутність, технології та тренди в HR-менеджменті. Комплексну систему управління персоналом розкрили Сочинська-Сибірцева І. М. та ін. [3], визначаючи його як цілеспрямовану діяльність, спрямовану на планування, добір, підготовку та оцінювання персоналу. Технології найму та відбору персоналу розглядалися у працях Дяків О. П. [2], Цимбалюк С. О. та ін. [4], де наголошується на важливості набору для створення резерву потенційних кандидатів. Питання рекрутингу та адаптивного найму в умовах цифрової трансформації досліджували Аріс А, Бугін Ж. [4], які підкреслюють необхідність інтеграції класичних технологій найму з новітніми інноваційними HR-рішеннями. Об’єктом магістерської кваліфікаційної роботи є система управління персоналом ТзОВ торгово-виробниче підприємство «ІТК». Предметом роботи є теоретичні, методичні та прикладні аспекти розроблення та впровадження технології найму персоналу в умовах цифрової трансформації та економічних викликів у період війни. Метою роботи є розроблення та обґрунтування інноваційної технології найму персоналу в ТзОВ торгово-виробниче підприємство «ІТК», що дозволить формалізувати процеси, підвищити об'єктивність відбору та знизити плинність кадрів, забезпечуючи формування конкуренто-спроможного персоналу. Досягнення мети у магістерській кваліфікаційній роботі передбачає вирішення завдань: • розкрити теоретико-методичні засади формування технології найму персоналу в системі управління, проаналізувати концептуальні підходи та класифікувати сучасні HR-технології у рекрутингу; • здійснити аналіз і оцінку поточного фінансово-економічного стану, діагностувати кадровий потенціал та систему управління персоналом ТзОВ ТВП «ІТК», а також виявити проблемні зони, зокрема критичне падіння продуктивності праці та несистемність процесів найму й адаптації; • обґрунтувати стратегічні напрямки модернізації процесу найму на основі інноваційних HR-рішень, включаючи впровадження HR-аналітики, штучного інтелекту та діджиталізації HR-процесів; • сформувати практичну реалізацію запропонованої інноваційної технології та розробити модель адаптивного рекрутингу з урахуванням специфіки найму бригад, ФОП та адміністративного персоналу. У першому розділі роботи розглянуто теоретико-методичні засади формування технології найму персоналу в системі управління, класифіковано сучасні HR-технології в рекрутингу та проаналізовано особливості їх застосування на торгово-виробничих підприємствах будівельного профілю. У другому розділі досліджено процеси аналізу і оцінки поточного стану технології найму персоналу в ТзОВ ТВП «ІТК». Виявлено, що підприємство демонструє критичний рівень фінансової нестійкості та падіння продуктивності праці. До основних проблемних зон віднесено значну плинність кадрів, несистемну адаптацію та низький рівень цифровізації HR-процесів. У третьому розділі запропоновані шляхи вдосконалення процесу впровадження інноваційної технології найму персоналу в ТЗОВ ТВП «ІТК». Обґрунтовано стратегічні напрямки модернізації рекрутингу на основі інноваційних HR-рішень, включаючи використання Штучного Інтелекту (ШІ) для скринінгу та HR-аналітики (Data-Driven HR) для прийняття рішень. Розроблено модель адаптивного рекрутингу, яка враховує специфіку найму різних категорій персоналу (бригад, ФОП та адміністративного персоналу), та запропоновано стандартизацію відбору та адаптації через впровадження уніфікованої технології співбесіди та інституту наставництва.

In the context of dynamic changes in the internal and external environment, strategic human resource management is becoming crucial, as personnel recruitment is a key process that shapes the qualified composition of human capital necessary to achieve strategic market advantages. The urgent problem today remains the need to develop an innovative recruitment technology that ensures the attraction of highly productive and loyal specialists and improves the enterprise's economic stability building materials sector. Theoretical aspects of the studied topic have been explored by numerous scholars in the field of HR-management, recruitment technologies, and digitalization. The comprehensive Human Resource Management system was explored by Sochynska-Sybirtseva I. M. et al. [3], who defined it as a purposeful activity aimed at planning, selection, training, and evaluation of personnel to achieve the rational utilization of staff for increased enterprise efficiency. Personnel recruitment and selection technologies were reviewed in the works of Dyaikiv O. P. et al. [2] and Tsymbaliuk S. O. [4], where the importance of recruitment for creating a reserve of potential candidates is emphasized. Issues of recruiting and adaptive hiring in the context of digital transformation were examined by Aris A. and Bughin J. [1], who underline the necessity of integrating classic recruitment technologies with novel innovative HR-solutions. The object of the Master's Qualification Work is the personnel management system of ITK LLC Trade and Production Enterprise. The subject of work is the theoretical, methodological, and applied aspects of developing and implementing personnel recruitment technology in the context of digital transformation and economic challenges during the war period. The purpose is to develop and substantiate an innovative personnel recruitment technology at ITK LLC Trade and Production Enterprise, which will allow for the formalization of processes, increase the objectivity of selection, and reduce staff turnover, ensuring the formation of competitive personnel. Achieving this goal in the work requires solving the following objectives: • to reveal the theoretical and methodological foundations for forming personnel recruitment technology in the management system, analyze conceptual approaches, and classify modern HR-technologies in recruiting; • to analyze and assess the current financial and economic status, diagnose the human resource potential and the personnel management system of ITK LLC TPE, and identify problem areas, particularly the critical decline in labor productivity and the lack of systematic recruitment and adaptation processes; • to substantiate the strategic directions for modernizing the recruitment process based on innovative HR-solutions, including the implementation of HR-analytics, Artificial Intelligence (AI), and the digitalization of HR-processes; • to form the practical implementation of the proposed innovative technology and develop an adaptive recruiting model considering the specifics of hiring brigades, individual entrepreneurs (IEs), and administrative personnel. In the first chapter the theoretical and methodological foundations for forming personnel recruitment technology in the management system are reviewed, conceptual approaches are analyzed, and the features of their application in trade and production enterprises of the construction profile are classified. In the second chapter, the processes of analyzing and evaluating the current state of personnel recruitment technology at ITK LLC TPE are studied. The diagnosis revealed that the enterprise demonstrates a critical level of financial instability, which correlates with the high volatility of financial results and personnel numbers. A key problem is the critical drop in labor productivity, which occurred despite an increase in personnel headcount. Identified problematic areas include significant staff turnover (primarily voluntary resignations), non-systemic and unformalized adaptation (absence of a mentorship institute), and a low level of HR-process digitalization. The third chapter proposes ways to improve the process of implementing innovative personnel recruitment technology at ITK LLC TPE. Strategic directions for modernizing recruitment are substantiated based on innovative HR-solutions, including the use of Artificial Intelligence (AI) for screening and HR-analytics (Data-Driven HR) for objective decision-making. An adaptive recruiting model is developed to account for the specific hiring needs of various personnel categories (brigades for projects, IEs for retail stores, and administrative staff). Recommendations also include the standardization of selection and adaptation procedures through a unified interview technology and the formal introduction of a mentorship institute.
Development of Personnel Recruitment Technology at ITK LLC Trade and Production Enterprise
Keywords: 8.073.00.03; найм персоналу; рекрутинг; технологія найму; HR-менеджмент; цифровізація; штучний інтелект (ШІ); продуктивність праці; плинність кадрів; ТзОВ; personnel recruitment; recruiting; recruitment technology; HR-management; digitalization; Artificial Intelligence (AI); labor productivity; staff turnover; Data-Driven HR; adaptive recruiting; LLC