Інформаційні технології виявлення інформаційних загроз в кіберпросторі України - Романишин, Денис Олегович; Romanyshyn, Denys Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному цифровому середовищі кіберзагрози стали серйозним викликом як для державних, так і для приватних структур. Особливо гостро ця проблема постала в Україні, яка на тлі активної цифровізації та збройного конфлікту зазнає значного тиску з боку інформаційних атак. У 2024 році зафіксовано зростання кількості випадків фішингу, DDoS-атак, використання шкідливого ПЗ та організованих дезінформаційних кампаній. З огляду на це, метою моєї кваліфікаційної роботи стала розробка веб-додатку “Cyber Threat” — інформаційної системи, яка допомагає виявляти, аналізувати та інформувати про кіберзагрози в реальному часі. Вона покликана підвищити обізнаність користувачів, надати практичні знання та зручний інструмент моніторингу загроз. До основних завдань роботи належало: 1. Аналіз джерел та типів кіберзагроз, актуальних для України; 2. Формування функціональних вимог до системи; 3. Вибір технологічного стеку для реалізації (React, Node.js, MongoDB); 4. Створення інтерфейсу користувача та демонстраційних елементів (каталог атак, форма підтримки, аналітика загроз); 5. Тестування системи та підготовка користувацької документації. Об’єктом дослідження є процеси інформування населення про кіберзагрози за допомогою веб-технологій. Предметом дослідження — методи розробки та реалізації веб-додатків для візуалізації та аналізу кіберзагроз. У результаті розроблено інформативний, інтуїтивно зрозумілий веб-сайт, адаптований до потреб як пересічного користувача, так і фахівця з ІТ-безпеки. Реалізовано можливості пошуку, перегляду аналітики, взаємодії через форму зворотного зв’язку, а також приклад використання симетричного шифрування даних. Ресурс також популяризує україномовний контент у сфері кібербезпеки, що сприяє загальному зростанню цифрової грамотності серед громадян.

In today’s digital environment, cyber threats have become a serious challenge for both governmental and private sectors. This issue is especially acute in Ukraine, which, amid ongoing digital transformation and armed conflict, is experiencing significant pressure from various forms of information attacks. In 2024, there was a recorded increase in phishing incidents, DDoS attacks, malware use, and coordinated disinformation campaigns. In response to these challenges, the goal of my bachelor's qualification project was to develop a web application called “Cyber Threat” — an information system that helps detect, analyze, and report cyber threats in real time. It aims to raise user awareness, provide practical knowledge, and offer a convenient tool for threat monitoring. The main tasks of the project included: 1. Analyzing sources and types of cyber threats relevant to Ukraine; 2. Defining the system’s functional requirements; 3. Choosing the technological stack for implementation (React, Node.js, MongoDB); 4. Designing the user interface and demonstrational components (threat catalog, support form, threat analytics); 5. Testing the system and preparing user documentation. The object of the study is the process of informing the public about cyber threats through web technologies. The subject is the methods of developing and implementing web applications for the visualization and analysis of cyber threats. As a result, an informative and user-friendly website was created, tailored to the needs of both regular users and cybersecurity professionals. The platform includes features for search, threat analytics, interaction via feedback forms, and a demonstration of symmetric encryption usage. It also promotes Ukrainian-language cybersecurity content, contributing to the overall growth of digital literacy among citizens.
Information technologies for detecting information threats in the cyberspace of Ukraine
Keywords: 6.126.00.01; Кіберзагрози; інформаційна система; кібербезпека; веб-додаток; цифрова грамотність; аналіз загроз Використані джерела 1. Cyber Threat Landscape of Ukraine 2024 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://cert.gov.ua/news 2. What is Node.js? – Node.js Foundation [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://nodejs.org/en/about/ 3. React – A JavaScript library for building user interfaces [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://reactjs.org/ 4. Основи інформаційної безпеки: аналітика та методи захисту [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://securitylab.ua/articles/basic-cybersecurity-methods; Cyber threats; information system; cybersecurity; web application; digital literacy; threat analysis