Інформаційна система аналізу кінофільмів “CineSearch” - Габер, Максим Ігорович; Haber, Maksym Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Кіно має величезний вплив на суспільство, і цей факт неможливо заперечити. В наш час фільми мають як переваги, так і недоліки одночасно, але факт залишається фактом – світ який він є сьогодні неможливо уявити без кіноіндустрії[1]. Розвиток технологій призвів до того, що сьогодні будь-яка людина має можливість до перегляду фільмів[2]. Щорічно у прокат та на екрани кінотеатрів виходить чимала кількість нових кінострічок. Однак з фільмами часто виникає ситуація, коли згадуєш про кінокартину, що бачив колись давно, коли був маленькою дитиною, хочеш передивитися її та освіжити в пам’яті спогади про неї, або просто дізнатися, що ж це був за фільм, який ти так полюбив у минулому. Проблема ж полягає у тому, що дуже часто найяскравіше запам'ятовуються тільки окремі події чи кадри, а не все кіно та його назва. Навіть якщо картина не є популярною, буває, що через певний час виникає бажання передивитися фільм. Отже виникає питання, як знайти кінострічку за сюжетом, у разі, якщо ти не знаєш її назви? Для вирішення цієї проблеми було створено ряд сервісів, які використовують різні методи пошуку, починаючи від аналізу ключових слів, закінчуючи штучним інтелектом та методами машинного навчання[3]. Проте у кожного такого сервісу є певні недоліки, що може негативно позначитися на кінцевому досвіді користувача. Саме тому розробка нової системи пошуку фільмів є вірним рішенням. Об’єктом дослідження кваліфікаційної роботи є діяльність роботи систем, що шукають фільми, використовуючи різні методи пошуку. Предметом дослідження - сервіс для пошуку фільмів та процес пошуку фільмів за ключовими словами. Метою кваліфікаційної роботи є створення інформаційної системи пошуку фільмів за ключовими словами. Відповідно до аналізу та обрахунків, наведених у кваліфікаційній роботі, а саме: дослідження інформації про предметну область та розбору систем аналогів у першому розділі, системного аналізу об’єкту дослідження у другому розділі, вибору технічних засобів для розв’язання поставленої задачі у третьому розділі, було розроблено інформаційну систему пошуку фільмів за ключовими словами у вигляді веб-додатку «CineSearch», яка дозволяє швидко та зручно шукати та знаходити потрібні користувачу кінострічки.

Cinema has a huge impact on society, and this fact cannot be denied. Nowadays, films have both advantages and disadvantages, but the fact remains - the world as it is today is impossible to imagine without the film industry[1]. The development of technology has led to the fact that today everyone has the opportunity to watch movies[2]. Every year, a large number of new films are released and released in cinemas. However, with movies you often have a situation where you think about a movie you saw a long time ago when you were a small child, you want to watch it and refresh your memory of it, or just find out what kind of movie you loved so much. in the past. The problem is that very often only individual events or shots are remembered most vividly, and not the whole movie and its title. Even if the picture is not popular, it happens that after some time there is a desire to watch the movie. So the question arises, how to find a film based on the plot, if you do not know its name? To solve this problem, a number of services have been created that use various search methods, from keyword analysis to artificial intelligence and machine learning methods [3]. However, each such series has certain shortcomings, which can negatively affect the end user experience. That is why the development of a new movie search system is the right decision. The study object of qualification research is the activity of systems that search for films using various search methods. The scope of the research is a movie search service and the process of searching for movies by keywords. The goal of the qualification work is to create an information system for searching for movies by keywords. According to the analysis and calculations given in the qualification work, namely: research of information on the subject area and analysis of analog systems in the first section, systematic analysis of the object of study in the second section, selection of technical means to solve the problem in the third section, A keyword movie search information system has been developed in the form of the «CineSearch» web application, which allows you to quickly and easily search for and find the films you need.
Information System for Movie Analysis “CineSearch”
Keywords: 8.124.00.03; фільм; кінострічка; ключові слова; пошук; інформаційна система; film; keywords; information system