Прогнозування завантаженості вулично-дорожньої мережі у Сихівському районі м. Львова - Білошицький, Володимир Васильович; Biloshytskyi, Volodymyr Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Збільшення рівня автомобілізації населення позитивно впливає на загальну динаміку економічного розвитку, сприяє оновленню транспортної мережі та громадської інфраструктури, а також активізує економічні взаємодії. Автомобілізація відіграє важливу роль у процесах урбанізації, зокрема у формуванні приміських зон та зростанні міських агломерацій [1]. Підвищення доступу до особистого транспорту відкриває нові соціально-економічні можливості для жителів депресивних територій, зокрема шляхом полегшення доступу до медичних і освітніх послуг, розвитку підприємництва та мобільного переміщення ресурсів. Це підсилює динаміку циркуляції людського капіталу на національному рівні [1]. Водночас стрімке зростання кількості автомобілів спричиняє перевантаження дорожньої мережі. Аналіз показує, що чимало магістральних артерій функціонують на межі своєї пропускної здатності, а подекуди вона вже перевищена. Основним чинником цієї диспропорції є недостатній темп розвитку транспортної інфраструктури порівняно з темпами приросту автотранспорту [2–3]. Одним із найпомітніших негативних наслідків надмірної автомобілізації є формування заторів, що стали типовою проблемою для великих міст і міських агломерацій. Особливо гостро це проявляється в населених пунктах із чисельністю понад 500 тисяч мешканців, де підвищена щільність автомобілів та їх доступність створюють стійкий тиск на дорожню мережу. Інфраструктура часто не встигає за зростаючими потребами мобільності. За результатами сучасних досліджень і соціологічних опитувань, водії все частіше стикаються з заторами, ніж це було характерно для другої половини XX століття [4–5]. Об’єкт дослідження – транспортний район. Предмет дослідження – закономірності зміни рівня завантаження вулично-дорожньої мережі та динамічного коефіцієнта використання пасажиромісткості протягом дня на основі прогнозу. Мета дослідження: з використанням аналізу транспортної та містобудівної документації встановити перспективні обсяги руху по основним вулицям в районі проектування. У межах дослідження здійснено оцінку стану транспортної інфраструктури району, зокрема визначено основні напрямки громадського транспорту: чотири автобусні та два тролейбусні маршрути, що формують основне пасажирське навантаження. За результатами натурного обстеження встановлено, що інтенсивність транспортного потоку на вул. Зеленій досягає 650 одиниць на годину, тоді як на вул. Пимоненка – не перевищує 320 одиниць. Окрім цього, було сформовано прогнозні моделі, які відображають зміну динамічного коефіцієнта використання пасажиромісткості та рівня завантаження вуличної мережі. Значення першого показника коливається у межах 0,4–0,6, що свідчить про наявність потенціалу для збільшення обсягів перевезень громадським транспортом. У той же час завантаження проїзної частини, особливо у вечірні години пік, на окремих ділянках, зокрема на вул. Зеленій, може досягати 0,98, що вказує на критичне навантаження й потребує врахування при подальшому плануванні транспортного розвитку території.

An increase in the level of motorization among the population positively affects the overall dynamics of economic development, contributes to the modernization of transport and public infrastructure, and intensifies economic interactions. Motorization plays a crucial role in urbanization processes, particularly in the formation of suburban areas and the growth of urban agglomerations [1]. Greater access to personal vehicles opens up new socio-economic opportunities for residents of depressed regions, including easier access to healthcare and education services, the development of entrepreneurial activity, and the mobility of resources. This enhances the circulation of human capital at the national level [1]. At the same time, the rapid increase in the number of vehicles leads to overloading of the road network. Analysis shows that many arterial roads are operating at or near full capacity, and in some cases, that capacity has already been exceeded. The main cause of this imbalance is the insufficient pace of transport infrastructure development in comparison to the growth in vehicle ownership and use [2–3]. One of the most prominent negative effects of excessive motorization is the emergence of traffic congestion, which has become a common issue in large cities and urban agglomerations. This problem is particularly acute in settlements with a population of more than 500,000, where the high density and availability of private vehicles exert constant pressure on road infrastructure. Often, infrastructure development fails to keep up with growing mobility needs. According to modern studies and public surveys, drivers now encounter traffic jams much more frequently than they did in the second half of the 20th century [4–5]. Study object – the transport district.. Scope of research – patterns of change in the street network load and dynamic passenger capacity utilization coefficient during the day based on forecast modeling. Goal of research: to determine the prospective traffic volumes on the main streets in the planning area through the analysis of transport and urban planning documentation. Within the study, an assessment of the current state of the district's transport infrastructure was carried out. In particular, the main public transport routes were identified: four bus routes and two trolleybus routes that carry the primary passenger load. Field surveys showed that traffic intensity on Zelenа Street reaches 650 vehicles per hour, while on Pymonenka Street it does not exceed 320 vehicles. Additionally, forecast models were developed to represent the variation in the dynamic passenger capacity utilization coefficient and road network load levels. The first indicator ranges between 0.4 and 0.6, indicating potential for increasing public transport capacity. Meanwhile, the road load, especially during evening peak hours, can reach 0.98 on certain sections, particularly on Zelenа Street. This indicates a critical load and must be taken into account in further transport development planning for the area.
Forecasting the congestion of urban street network in the Sykhiv district of Lviv
Keywords: 3.275.03.04; – транспортна інфраструктура; громадський транспорт; інтенсивність руху; завантаженість доріг; динамічний коефіцієнт; - transport infrastructure; public transport; traffic intensity; road load; dynamic coefficient