Надходження сонячної енергії на потрійно-орієнтовану систему сонячних колекторів - Шаповал, С. П.; Дацько, О. С.; Омельчук, О. В. (Національний університет "Львівська політехніка", 2012)
Описано результати теоретичних досліджень надходження сонячної енергії на потрійно-орієнтовану систему плоских сонячних колекторів. Відомо, що ефективність стаціонарного плоского сонячного колектора, орієнтованого на південь у вечірні й ранішні години роботи, є незначною. Необхідно визначити, як змінюється ефективність його роботи протягом дня, та визначити оптимальні кути встановлення системи сонячних колекторів. Одержано графічну та аналітичну залежність надходження сонячної енергії на цю систему сонячних колекторів. The article describes the results of theoretical research of solar energy income on tripleoriented system of flat solar collectors. It is known that the efficiency of stationary flat solar collector that is oriented to the south in the evening and morning hours is not significant. It is necessary to identify how changes effectiveness of its work during the day and determine the optimal installation angles of solar collectors system. It is obtained the graphic dependence of the given system efficiency from angles of solar collectors installation.
Keywords: сонячний колектор; сонячна енергія; сонячна енергетика; solar collector; solar energy; solar energetics