Typological features of the specialized magazine «Bandura» - Галаджун, Зоряна; Ільчук, Аліна; Ярмолович, Андрій; Haladzhun, Zoriana; Ilchuk, Alina; Yarmolovych, Andriy (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Проаналізовано типоформувальні ознаки спеціалізованого музично-літературного двомовного (українська та англійська мови) журналу «Бандура», який видавала Школа бандурного мистецтва впродовж 1981–2002 років у Сполучених Штатах Америки. З’ясовано, що виданню журналу передував випуск «Кобзарських листків» (1972–1981), які готувала Школа кобзарського мистецтва під керівництвом Миколи Чорного, починаючи з дати її заснування; вартість передплати диференціювалася залежно від двох критеріїв: регіону розповсюдження (Америка, Канада чи інші країни), кількості видань упродовж року (на рік чи поодиноке число); з першого по сімдесят четверте число часопис був квартальником, а починаючи з № 75 – піврічником, за незначним винятком всі числа виходили спареними номерами; обсяг видання змінювався за час його існування і був у межах 40–76 сторінок; з початку функціонування журналу матеріали зазвичай не поділяли на рубрики, за винятком розділів «Оголошення» та «Нам пишуть», а стала рубрикація почала оформлятися, починаючи з № 69–70 (липень-грудень 1999 року); аудиторію видання становили представники бандурного мистецтва США, Канади, Польщі, Аргентини, України, як професійні музиканти, так і ті, хто навчався грати на цьому музичному інструменті. Комунікацію з аудиторією редакція підтримувала за допомогою листування через пошту, телефон, а згодом і за допомогою електронної пошти; головним редактором видання від першого числа по № 67–68 (1999 рік) був Микола Чорний (в деяких числах – Микола Досінчук-Чорний), а після його смерті, починаючи з № 69–70, – Ольга Герасименко-Олійник – визначна бандуристка, заслужена артистка України, очільниця Товариства збереження української спадщини Північної Каліфорнії. Оцифрування всіх друкованих чисел видання зроблене співавтором (Андрієм Ярмоловичем) і викладене у створеній ним групі «Bandura magazine Digital Archive» у соціальній мережі «Facebook».

The work analyzes the typological features of the specialized music and literary bilingual (Ukrainian and English) magazine’ Bandura,’ published by the School of Bandura Art from 1981 to 2002 in the United States of America. It has been established that the publication of the magazine was preceded by the issuance from 1972 to 1981 of the ’Kobzarski Lystky’ (Kobzar Sheets), which were compiled by the School of Kobzar Art under the leadership of Mykola Czorny since its founding; the subscription costs varied based on two criteria: the region of distribution (America, Canada, or other countries) and the number of issues per year (annual subscription vs. a single issue); from the first to the seventy-fourth issue the magazine was a quarterly, and starting from No. 75-іa semi-annual publication with the exception of all the issues having been released in paired numbers; the volume of the publication had changed over time and was within 40–76 pages; as a general rule, at the beginning of the magazine’s publication the content was not usually divided into sections, except for the sections’ Announcements’ and ’Letters to Us’, and regular sectioning began to take shape starting from No. 69–70 (July-December 1999). The publication’s readership consisted of members of the bandura art community from the USA, Canada, Poland, Argentina, and Ukraine, both professional musicians and those who studied to play this musical instrument. The editorial staff had maintained communication with the readership through mail correspondence, telephone, and later also by email; the chief editor of the publication from the first issue to No. 67–68 (1999) was Mykola Czorny (in some issues – Mykola Dosinchuk-Czorny), and after his death, starting from No. 69–70 – Ola Herasymenko-Oliynyk – a prominent bandurist, honored artist of Ukraine, head of the Ukrainian Heritage Club of Northern California. The digitization of all the printed issues of the publication was done by the co-author, Andriy Yarmolovych, and posted in the group’ Bandura Magazine Digital Archive, ’ which he created on the social network ’Facebook’.
Типоформувальні ознаки спеціалізованого музично-літературного журналу «Бандура»
Keywords: українська преса США; музично-літературний журнал; діаспорна преса; типоформувальні ознаки журналу; журнал «Бандура»; Bandura magazine Digital Archive 1981–2002; Ukrainian press in the US; music-literary magazine; diaspora press; typological characteristics of the magazine; magazine «Bandura»; Bandura Magazine Digital Archive 1981– 2002; 316