Антропологічно-соціальний вимір філософії: передмова та переклад есе «Субстанційне та функціональне розуміння філософії» Лешека Колаковського. - Карівець, Ігор; Karivets, Ihor (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Це український переклад есе “Субстанційне та функціональне визначення філософії” відомого польського мислителя, дослідника та критика марксизму, епістемолога, Лешека Колаковського. У ньому розглядається природа філософії, її призначення та функції, які вона виконує, як у житті окремої людини, так і в суспільному чи колективному житті. Відтак, автор розглядає різні визначення філософії з різних позицій: сцієнтичної, трансцендентальної, традиційної та функціональної. Остання є основною, бо її притримується Лешек Колаковський. Філософія є природним явищем у житті людини та людських спільнот. Вона є проявом бажання людини виразити дискурсивний погляд на світ.

This is Ukrainian translation of the article "Substantive and Functional Definition of Philosophy" by the famous Polish thinker, researcher and critic of Marxism, epistemologist, Leszek Kolakowski. It examines the nature of philosophy, its purposes, and its functions, which it performs in the life of an individual as well as in social life. Therefore, the author examines various definitions of philosophy from different positions: scientific, transcendental, traditional and functional. The latter is the main one, because Leszek Kolakowski adheres to it. Philosophy is a natural phenomenon in human life and human communities. It is a manifestation of a human being's desire to express a discursive view of the world.
Anthopological and Social Dimension of Philosophy: Foreword and Translation of Leszek Kołakowski’s Essay «Substantive and Functional Understanding of Philosophy».
Keywords: філософія; світогляд; наука; релігія; мистецтво; людина; philosophy; worldview; science; religion; art; human being; 165.721(438)