Логістичне обслуговування у підвищенні конкурентоспроможності ТОВ «ТЕМПО БУД» - Ковальковський, Павло Юрійович; Kovalkovskyi, Pavlo Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
К овальковський П. Ю ., Дмитрів А . Я. (к ерівник). Логістичне о бслуговування у п ідвищенні конкурентоспроможності Т ОВ «ТЕМПО Б УД». Бакалаврська к валіфікаційна робота. – Н аціональний університет «Л ьвівська політехніка», Л ьвів, 2025. Р озширена анотація Л огістичне обслуговування є ключовим і нструментом підвищення к онкурентоспроможності сучасних п ідприємств, оскільки з абезпечує ефективне у правління матеріальними, і нформаційними та ф інансовими потоками, щ о сприяє з ниженню витрат і підвищенню я кості сервісу [1 ]. У к онтексті ринкової к онкуренції логістика д озволяє підприємствам а даптуватися до м інливих потреб к лієнтів, оптимізувати в итрати на т ранспортування, зберігання т а обробку з амовлень, а т акож підвищувати к лієнтську лояльність з авдяки своєчасності т а гнучкості д оставки [2]. Д ля посередницьких к омпаній, які д іють у с фері торгівлі, л огістичне обслуговування в ідіграє стратегічну р оль, забезпечуючи к онкурентні переваги ч ерез швидке р еагування на п опит і к оординацію з п остачальниками та п еревізниками [3]. Т еоретичні дослідження п ідкреслюють, що к онкурентоспроможність залежить в ід інтеграції с учасних логістичних м етодів, таких я к ABC-а наліз, Just-In-Time т а аутсорсинг л огістичних функцій. ABC-аналіз д озволяє сегментувати к лієнтів за ї хньою цінністю, о птимізуючи ресурси д ля ключових п артнерів, тоді я к Just-In-Time с инхронізує постачання з попитом, с корочуючи надлишкові з апаси [5]. А утсорсинг транспортної л огістики 3PL-п ровайдерам підвищує е фективність доставки, д озволяючи підприємствам з осередитися на о сновній діяльності [4 ]. Ці м етоди, адаптовані д о регіональних о собливостей і с езонного попиту, с творюють основу д ля сталого р озвитку та з міцнення ринкових п озицій. Об’єктом д ослідження є Т ОВ «ТЕМПО Б УД» – підприємства, щ о здійснює п осередницьку діяльність у торгівлі б удівельними матеріалами. 5 П редметом дослідження в изначено організаційно-е кономічні механізми в досконалення логістичного о бслуговування для з абезпечення конкурентних п ереваг підприємства. М етою роботи є розроблення п ропозицій щодо о птимізації логістичних п роцесів ТОВ «Т ЕМПО БУД» д ля підвищення й ого конкурентоспроможності. Р езультати дослідження. Д ослідження передбачало у загальнення теоретичних о снов логістичного о бслуговування, аналіз д іяльності підприємства, в иявлення проблемних з он та р озроблення практичних р екомендацій. Дослідження в становило, що л огістичне обслуговування є системою, я ка забезпечує з ниження витрат і підвищення с ервісу через е фективне управління п отоками. ТОВ «Т ЕМПО БУД» х арактеризується фінансовою с табільністю та в исокою рентабельністю, щ о дозволяє о перативно доставляти б удівельні матеріали о сновним своїм з амовникам. Регіональний ф окус сприяє ш видкому реагуванню н а потреби к лієнтів, зокрема б удівельних компаній і приватних з абудовників. Однак в исокі транспортні в итрати, спричинені с півпрацею з з овнішніми перевізниками, н акопичення неліквідних з апасів через с езонний попит і низький р івень автоматизації і нформаційних процесів у повільнюють обробку з амовлень. Нестабільність р озрахунків із к лієнтами створює р изики для ф інансових потоків. Р озроблено комплекс з аходів для в досконалення логістичного о бслуговування. ABC-а наліз клієнтів с егментує клієнтську б азу за в неском у д охід, дозволяючи з осередити ресурси н а ключових п артнерах і с коротити витрати н а дрібних к лієнтів, що з меншує нестабільність п латежів. Система Just-In-Time у з акупівельній логістиці с инхронізує постачання з попитом, м інімізуючи надлишкові з апаси та в итрати на о ренду складів. З апровадження CRM-с истеми дозволить а втоматизувати обробку з амовлень, скорочуючи ч ас їх в иконання та п ідвищуючи прозорість. А утсорсинг транспортної л огістики 3PL-п ровайдерам забезпечить с воєчасність доставок п родукції. 6 Ці з аходи є р еалістичними завдяки ф інансовій стабільності п ідприємства, яка п ідтримує інвестиції в цифрові і нструменти. Упровадження п ропозицій дозволило с коротити логістичні в итрати, прискорило о бробку замовлень, п ідвищило клієнтську л ояльність і з міцнило конкурентні п озиції ТОВ «Т ЕМПО БУД» н а ринку б удівельних матеріалів, с творивши основу д ля сталого р озвитку. Ключові с лова: логістичне о бслуговування, конкурентоспроможність, ABC-аналіз, Just-In-Time, CRM-с истема, 3PL-а утсорсинг. Перелік в икористаних літературних д жерел. 1. Васильців Н . Трансформація т а адаптація л огістики до в икликів в у мовах воєнного с тану. Економіка і суспільство. 2 023. Випуск 5 5. URL: https://doi.org/10.3 2524/2782-0 2023/072-5 5-78 (д ата звернення: 2 2.05.8 025) 2. Криворучко О . М., Ф едотова І. В ., Бочарова Н . А. С истема об?єктів п ри управлінні я кістю логістичних п ослуг та п роцесів в А ТП. Економіка т ранспортного комплексу. 2 023. 137. URL: https://doi.org/1 .309770/ETK.2225-2 4.2023.304 .1371 (д ата звернення: 2 2.05.8 025) 3. Кобилюх О .Я., Г ірна О.Б . Ланцюг п оставок: перспективні н апрями оцінювання в ідносин з п остачальниками в у мовах сьогодення. І нтелект ХХІ. 2 023. №3. С . 28–3 4. 4. Шевченко-К ульчицька К.І ., Спірідонова К .О., К аховська О.В . Проблеми т а шляхи п ідвищення ефективності у правління запасами т орговельного підприємства. Б ізнес Інформ. 2 021. № 12. С . 191–2 01. URL: https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2021-1 2_0-pages-191_2 01.pdf (д ата звернення: 2 2.05.8 025) 5. Шендерівська Л . П., В арварова А. К . АВС-ХУZ аналіз в системі у правління запасами п ідприємства. Підприємництво і торгівля, 2 024, 126-1 36. https://doi.org/1 2.32782/0 522-1256-2 024-41-1 6 (дата з вернення: 28.0 .20255)

Kovalkovskyi P.Iu., Dmytriv A.Ya. (supervisor). Logistics services in increasing the competitiveness of “TEMPO BUD” LLC. Bachelor's qualification work. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract Logistics service is a key tool for enhancing the competitiveness of modern enterprises, as it ensures efficient management of material, information, and financial flows, contributing to cost reduction and improved service quality [1 ]. In the context of market competition, logistics enables enterprises to adapt to changing customer needs, optimize transportation, storage, and order processing costs, and increase customer loyalty through timely and flexible delivery [2 ]. For intermediary companies operating in the trade sector, logistics service plays a strategic role, providing competitive advantages through rapid response to demand and coordination with suppliers and carriers [3]. Theoretical studies emphasize that competitiveness depends on the integration of modern logistics methods, such as ABC analysis, Just-In-Time, and logistics outsourcing. ABC analysis allows for customer segmentation based on their value, optimizing resources for key partners, while Just-In-Time synchronizes supply with demand, reducing excess inventory [5]. Outsourcing transport logistics to 3PL providers enhances delivery efficiency, enabling enterprises to focus on core activities [4 ]. These methods, adapted to regional specifics and seasonal demand, form the foundation for sustainable development and strengthened market positions. Study object is “TEMPO BUD” LLC an enterprise engaged in intermediary activities in the trade of construction materials. Scope of research is defined as the organizational and economic mechanisms for improving logistics service to ensure the enterprise's competitive advantages. Goal of research is to develop proposals for optimizing the logistics processes of “TEMPO BUD” LLC to enhance its competitiveness. The research findings included generalizing the theoretical foundations of logistics service, analyzing the enterprise's activities, identifying problem areas, and developing practical recommendations. 8 The study established that logistics service is a system that reduces costs and enhances service quality through effective flow management. “TEMPO BUD” LLC is characterized by financial stability and high profitability, enabling prompt delivery of construction materials to its main customers. The regional focus facilitates rapid response to the needs of clients, including construction companies and private developers. However, high transportation costs due to reliance on external carriers, accumulation of illiquid inventory caused by seasonal demand, and low automation of information processes slow down order processing. Payment instability with clients creates risks for financial flows. A set of measures was developed to improve logistics service. ABC-analysis of customer segments the client base by revenue contribution, allowing resources to be focused on key partners and reducing costs for smaller clients, thereby mitigating payment instability. The Just-In-Time system in procurement logistics synchronizes supply with demand, minimizing excess inventory and warehouse rental costs. The introduction of a CRM system will automate order processing, reducing execution time and increasing transparency. Outsourcing transport logistics to 3PL providers will ensure timely product deliveries. These measures are feasible due to the enterprise's financial stability, which supports investments in digital tools. The implementation of these proposals reduced logistics costs, accelerated order processing, increased customer loyalty, and strengthened “TEMPO BUD” LLC’s competitive position in the construction materials market, laying the foundation for sustainable development.
Logistics services in increasing the competitiveness of “TEMPO BUD” LLC
Keywords: 6.073.00.00; logistics service; competitiveness; ABC-analysis; Just-In-Time; CRM system; 3PL outsourcing