Роль незалежних логістичних операторів у формуванні конкурентного ринку енергії в Польщі - Бжуска Я. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007)
Проаналізовано енергетичну політику ЄС, а також нові засади регулювання енергетичного права, які впроваджуються у країнах ЄС (а, отже, і в Польщі) та впливають на зміну форми моделі функціонування операторів транспортування енергоносіїв. Головна увага приділена таким підприємствам через їхнє місце у ланцюзі вартості та монопольне становище на ринку, особливий спосіб впливу на лібералізацію енергетичного ринку. Наведена коротка характеристика принципів функціонування операторів транспортування електричної енергії, газу та рідкого палива. Описана роль, яку відіграють ці фірми у формуванні конкурентного енергетичного ринку у Польщі. The article the power policy of EU, and also new principles, is analysed adjustings of power right, which are inculcated in the countries of EU (and, consequently, and in Poland) and influence on changing of form of model of functioning of operators of transporting of power mediums. Main attention is spared such enterprises through their place in the chain of cost and monopolistic position on a market, special method of influence on liberalization of power market. Short description of principles of functioning of operators of transporting of electric energy, gas and oil-fuel is carried out. A role which they play these firms in forming of competition power market in Poland is presented.