Ефективне управління змінами у Старосамбірській міській раді в умовах невизначеності - Яворська, Світлана Володимирівна; Yavorska, Svitlana Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
В умовах невизначеності ефективне управління змінами у міській раді є критично важливим для забезпечення стабільності та розвитку міста. Невизначеність може бути викликана різними факторами, такими як економічні кризи, природні катастрофи, пандемії або політичні зміни. У таких умовах міська рада повинна швидко і адекватно реагувати на нові виклики, що потребує гнучкості та ефективності в управлінні змінами. Це включає не тільки оперативне прийняття рішень, але й здатність адаптувати стратегії та плани в умовах динамічного середовища. Ефективне управління змінами дає змогу міській раді підтримувати безперервність надання послуг, що є особливо важливим під час кризових ситуацій. Завдяки впровадженню сучасних технологій та методів управління можна забезпечити безперебійне функціонування міських служб та оперативне реагування на потреби населення. Наприклад, цифровізація процесів управління дозволяє швидко збирати та аналізувати дані, що сприяє прийняттю обґрунтованих рішень. Це також допомагає мінімізувати ризики та ефективніше використовувати ресурси, що є критично важливим у періоди обмежених можливостей. Крім того, ефективне управління змінами сприяє підвищенню довіри та залученості громадян. Прозорість процесів управління та відкритість до діалогу з мешканцями міста створюють умови для активної громадської участі та підтримки. Це, в свою чергу, сприяє більшій стійкості та соціальній згуртованості міської громади, що є важливим фактором для успішного подолання будь-яких кризових ситуацій. Таким чином, здатність міської ради ефективно управляти змінами є ключовим елементом для забезпечення сталого розвитку та добробуту міста в умовах невизначеності. Цим і обумовлюється актуальність тематики бакалаврської кваліфікаційної роботи. Об’єкт дослідження – Старосамбірська міська рада. Предметом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є управління змінами у цій установі в умовах невизначеності. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є розроблення заходів щодо ефективного управління змінами у Старосамбірській міській раді в умовах невизначеності. У першому розділі роботи здійснено огляд літературних джерел та нормативно-правової бази за проблемою управління змінами в умовах невизначеності. Звернено особливу увагу на сутність таких змін, а також на підходи до ефективного управління ними в умовах невизначеності. Надалі здійснено аналізування діяльності Старосамбірської міської ради за проблемою управління змінами у ній в умовах невизначеності. Для цього здійснено вивчення її діяльності, аналізування її активів та пасивів, діагностику її фінансових результатів, а також проаналізовано управління змінами у ній в умовах невизначеності. У межах першого проектного заходу запропоновано використання 8-крокової моделі змін Коттера для впорядкування дій з управління змінами у Старосамбірській міській раді в умовах невизначеності. Другий проектний захід – це використання методичних положень з врахування інтересів стейкхолдерів під час управління змінами у Старосамбірській міській раді в умовах невизначеності.

Effective change management in a city council is critical to ensuring the stability and development of the city in the face of uncertainty. Various factors, such as economic crises, natural disasters, pandemics, or political changes, can cause uncertainty. In such circumstances, the city council must respond quickly and adequately to new challenges, which requires flexibility and efficiency in managing change. These actions should include prompt decision-making and the ability to adapt strategies and plans in a dynamic environment. Effective change management enables the city council to maintain continuity of service delivery, which is especially important in times of crisis. By introducing modern technologies and management methods, we can ensure the smooth functioning of municipal services and prompt response to the population's needs. For example, the digitalisation of management processes allows us to quickly collect and analyse data, which helps us make informed decisions. These steps also help to minimise risks and make more efficient use of resources, which is critical in times of limited capacity. In addition, effective change management contributes to increased citizens' trust and engagement. Transparency of management processes and openness to dialogue with city residents create conditions for active public participation and support. These actions, in turn, contribute to greater resilience and social cohesion of the city community, which is essential for successfully overcoming any crisis. Thus, the ability of a city council to effectively manage change is a critical element in ensuring sustainable development and the city's well-being in the face of uncertainty. These arguments determine the relevance of the topic of the bachelor's thesis. The Starosambir City Council is the object of research. The subject of the bachelor's thesis is change management in this institution under conditions of uncertainty. The bachelor's thesis aims to develop measures for effective change management in the Starosambir City Council under conditions of uncertainty. In the paper's first section, we reviewed the literature and legal framework on the issue of change management under uncertainty. We paid particular attention to the essence of such changes and the approaches to their effective management under uncertainty. Subsequently, we analysed the Starosambir City Council's activities in managing changes under uncertain conditions. For this purpose, we studied its activities, analysed its assets and liabilities, diagnosed its financial results, and analysed its change management under conditions of uncertainty. As part of the first project activity, we proposed using Kotter's 8-step change model to streamline change management actions in Starosambir City Council under conditions of uncertainty. The second project activity uses methodological provisions to consider stakeholders' interests in the change management process in Starosambir City Council under uncertain conditions.
Effective management of changes in the Starosambir City Council in conditions of uncertainty
Keywords: 6.281.00.00; – зміни; міська рада; невизначеність; організаційні зміни; ризик; управління змінами; change; city council; uncertainty; organisational change; risk; change management