Костик, О. А.Будішевська, О. Г.Вострес, В. Б.Надашкевич, З. Я.Воронов, С. А.Kostyk, O. A.Budishevska, O. H.Vostres, V. B.Nadashkevych, Z. Y.Voronov, S. A.2020-02-282020-02-282019-02-282019-02-28Одержання і характеристика катіонних крохмалів / О. А. Костик, О. Г. Будішевська, В. Б. Вострес, З. Я. Надашкевич, С. А. Воронов // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Том 2. — № 1. — С. 159–165.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/46374Досліджено процес одержання катіонізованих крохмалів із ступенем заміщення DS 0,02– 0,45 взаємодією амінуючого реагенту 3-хлоро-2-гідроксипропілтриетиламоній хлориду (АР) з кукурудзяним крохмалем напівсухим методом у присутності натрій гідроксиду. АР одержано в одному реакторі взаємодією триетиламіну з HCl з подальшою взаємодією з епіхлоргідрином у присутності каталізатора триметилцетиламоній броміду. Показано, що катіонізований крохмаль з найвищим ступенем заміщення утворюється за мольного співвідношення NaOH: АР = 1,2–2,0. Найбільша ефективність реакції катіонування крохмалю у досліджуваному інтервалі спостерігалась за співвідношення АР: крохмаль=1,0.The process of obtaining cationized starches with the degree of substitution equal to DS 0.02–0.45 by interaction of the 3-chloro-2-hydroxypropyltrietilammonium chloride (AR) amine reagent with corn starch by a semi-dry method in the presence of sodium hydroxide was investigated. AR was obtained by the one-pot interaction of triethylamine with HCl followed by reaction with epichlorohydrin in the presence of cetyltrimethylammonium bromide as a catalyst. It was shown that cationized starch with the highest degree of substitution was formed at a molar ratio NaOH: AP = 1.2–2.0. The greatest efficiency of the cationization of starch in the investigated interval was observed at the ratio of AP: starch = 1.0.159-165ukкатіонний крохмальступінь заміщеннятриетиламінcationic starchdegree of substitutiontriethylamineОдержання і характеристика катіонних крохмалівPreparation and characteristics of cationic starchesArticle7Preparation and characteristics of cationic starches / O. A. Kostyk, O. H. Budishevska, V. B. Vostres, Z. Y. Nadashkevych, S. A. Voronov // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Vol 2. — No 1. — P. 159–165.