Одержання і характеристика катіонних крохмалів - Костик, О. А.; Будішевська, О. Г.; Вострес, В. Б.; Надашкевич, З. Я.; Воронов, С. А.; Kostyk, O. A.; Budishevska, O. H.; Vostres, V. B.; Nadashkevych, Z. Y.; Voronov, S. A. (Lviv Politechnic Publishing House, 2019)
Досліджено процес одержання катіонізованих крохмалів із ступенем заміщення DS 0,02– 0,45 взаємодією амінуючого реагенту 3-хлоро-2-гідроксипропілтриетиламоній хлориду (АР) з кукурудзяним крохмалем напівсухим методом у присутності натрій гідроксиду. АР одержано в одному реакторі взаємодією триетиламіну з HCl з подальшою взаємодією з епіхлоргідрином у присутності каталізатора триметилцетиламоній броміду. Показано, що катіонізований крохмаль з найвищим ступенем заміщення утворюється за мольного співвідношення NaOH: АР = 1,2–2,0. Найбільша ефективність реакції катіонування крохмалю у досліджуваному інтервалі спостерігалась за співвідношення АР: крохмаль=1,0.

The process of obtaining cationized starches with the degree of substitution equal to DS 0.02–0.45 by interaction of the 3-chloro-2-hydroxypropyltrietilammonium chloride (AR) amine reagent with corn starch by a semi-dry method in the presence of sodium hydroxide was investigated. AR was obtained by the one-pot interaction of triethylamine with HCl followed by reaction with epichlorohydrin in the presence of cetyltrimethylammonium bromide as a catalyst. It was shown that cationized starch with the highest degree of substitution was formed at a molar ratio NaOH: AP = 1.2–2.0. The greatest efficiency of the cationization of starch in the investigated interval was observed at the ratio of AP: starch = 1.0.
Preparation and characteristics of cationic starches
Keywords: катіонний крохмаль; ступінь заміщення; триетиламін; cationic starch; degree of substitution; triethylamine