Бухгалтерський облік та калькулювання собівартості продукції на ТОВ «Голденбау» - Кізляк, Яна Юріївна; Kizliak, Yana Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є процес бухгалтерського обліку та калькулювання собівартості продукції. Предметом дослідження виступають методичні підходи до обліку витрат і формування виробничої собівартості на прикладі діяльності ТОВ «Голденбау». Мета дослідження – проаналізувати особливості організації бухгалтерського обліку витрат на виробництво. Собівартість продукції є одним з ключових показників, що визначає ефективність діяльності підприємства. Правильність обчислення забезпечує адекватне відображення витрат, що в свою чергу визначає фінансові результати підприємства. Збалансована модель управління витратами підприємства слугує ефективним засобом для підвищення прибутковості підприємства [1, с. 2]. Термін собівартість не має чіткого визначення в НП(С)БО 16 і часто ототожнюється з «витратами». Відсутня єдина усталена інтерпретація терміну, а трактування варіюється серед науковців. Найбільш наближеним визначенням собівартість інтерпретовано як проміжну економічну категорію, яка відображає вартість використаних у виробництві ресурсів і слугує зв’язувальною ланкою між затратами на виготовлення продукції та витратами, що впливають на фінансовий результат підприємства [2, c.268]. Існують десятки різних способів обчислення собівартості продукції, але найбільш поширеними в Україні є позамовний та попередільний методи, які базуються на нормативному підвиді (самостійно він не існує) [3, с.16]. Регулювання собівартості подано в НП(С)БО 16, однак нормативна база методичних рекомендацій потребує оновлення, оскільки частина з них втратила юридичну силу. Розкриття статті собівартість продукції наводиться у звіті про фінансові результати за національними та міжнародними стандартами. Дослідження фінансових показників ТОВ «Голденбау» за 2022-2024 рр. свідчить про зростання ефективності завдяки позитивній тенденції таких показників, як темп приросту чистого прибутку, коефіцієнт поточної та абсолютної ліквідності. Однак виручка у 2024 році знижується, що в свою чергу корелює із збільшенням залишків готової продукції на складі. Завдяки вчасному впровадженню змін цінової політики, підприємству вдалося утримати позитивну динаміку прибутковості. Аналіз предмету дослідження дипломної роботи показав, зростання загального показника собівартості за 2023-2024 рр. Це пояснюється незначним підвищенням вартості основних матеріалів, які займають домінуючу частку в структурі витрат на виробництво. В сучасних умовах розвитку, підприємство використовує електронні методи документообігу, для процесу виробництва – формує внутрішньо складські документи згідно правових норм. Синтетичний облік ведеться згідно попопередільного безнапівфабрикатного методу на нормативному підвиді. Аналітичний облік формується по переділах, а саме: основне виробництво, сушка піску.калькуляція, собівартість продукції.

The object of the research is the process of accounting and cost calculation of production. The subject of the research is the methodological approaches to cost accounting and the formation of production cost based on the activity of Goldenbau LLC. The aim of the study is to analyze the specific features of organizing cost accounting in production. The production cost is one of the key indicators that determine the efficiency of an enterprise's operations. Accurate calculation ensures a proper reflection of expenses, which in turn affects the financial results of the enterprise. A balanced cost management model serves as an effective tool for increasing business profitability [1, p. 2]. The term “cost” does not have a clear definition in NAS 16 and is often used interchangeably with the term “expenses.” There is no universally accepted interpretation of the term, and its meaning varies among scholars. The most appropriate definition considers cost as an intermediate economic category that reflects the value of resources used in production and serves as a link between the costs of manufacturing and the expenses that influence a company’s financial results [2, p. 268]. There are dozens of different methods for calculating production cost, but the most commonly used in Ukraine are job-order and process costing methods, both of which rely on the normative (standard costing) approach (which does not exist independently) [3, p. 16]. Cost accounting regulation is provided in NAS 16; however, the regulatory framework for methodological guidelines requires updates, as some of them have lost legal validity. The “Cost of Goods Sold” item is disclosed in the income statement under both national and international accounting standards. The financial analysis of Goldenbau LLC for 2022–2024 indicates improved performance due to positive trends in such indicators as net profit growth rate, current and absolute liquidity ratios. However, in 2024, revenue declined, which correlates with an increase in the volume of finished goods in stock. Due to the timely implementation of changes in pricing policy, the company managed to maintain a positive profitability trend. The analysis of the thesis subject revealed a rise in the total cost indicator for 2023–2024. This is explained by a slight increase in the cost of key raw materials, which make up the dominant portion of production expenses. In modern conditions, the company employs electronic document management systems and generates internal warehouse documentation in compliance with legal regulations. Synthetic accounting is maintained using a process costing method without semi-finished products, based on the normative approach. Analytical accounting is structured by stages of production, namely: main production and sand drying.
Accounting and calculation of the cost of production at LLC «Goldenbau»
Keywords: 6.071.00.00; облік витрат; калькулювання собівартості; нормативна; cost accounting; cost calculation; standard costing; production cost