Балканська криза (1990–2005 рр.) в контексті геополітичних трансформацій - Гелетій, М. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2007)
Досліджено трансформаційні процеси, на тлі яких розгорталася Балканська криза. Розглянуто зовнішньополітичний контекст Балканської кризи та показано як глобалізація, розпад Радянського Союзу, а отже, трансформація, а також інтеграція Західної Європи вплинули на розгортання подій в регіоні. In this article, there is analyzed the frameworks of the transformation processes of the Balkan Crisis. It revives international background of the Balkan Crisis and demonstrates the influence of globalization, Soviet Union disintegration, and therefore the NATO transformation, as well as Western European integration on the events in the Region.