Біологічна очистка стічних вод – захист водних ресурсів України - Стрілець, О. П.; Калюжная, О. С.; Івахненко, О. Л.; Каплієва, К. А.; Стрельников, Л. С. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
На кафедрі біотехнології НФаУ проводились дослідження активного мулу на виході з аеротенку очисних споруджень та вплив синтетичних поверхнево-активних речовин (СПАР) на життедіяльність мікрофлори активного мулу. Встановлено, що до складу активного мулу входять: бактерії (флокулоутворюючі, вуглецеоккислюючі, нітрифікуючі),дріжджі, міцеліальні (плісняві) гриби, найпростіші (саркодові, амеби, інфузорії), коловратки і інші. Показано, що при концентраціях СПАР 50-70 мг/л спостерігається пригнічення життєдіяльності мікроорганізмів, при збільшенні концентрації до 150 мг/л – протягом однієї доби спостерігається повна загибель культури. The study of the active silt on the exit of aero tank treatment facility and effect of synthetic surfaceactive substances (sleeping) at life activity of the micro flora of active silt was conducted at the Department of Biotechnology of the National University of Pharmacy. There was established, that the composition of the active silt consists bacteria (forming a folks, oxidizing carbon, nitrifying), yeast, myсelial (moldy) fungi, protozoa (sarkodov, amoeba, infusorians), kolovratks and others. There were shown, that at concentrations 50-70 mg/l oppression of life activity of microorganisms was observed, at concentrations up to 150 mg/l - during the twenty-four hours the death of culture was.