Методологія збору, обробки, зберігання та класифікації даних відповідно до вимог SOC 2 Type 2 - Дейнека, О. Р.; Бортнік, Л. Л.; Deineka, O.; Bortnik, L. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У сучасному світі швидкого зростання обсягів інформації виникають виклики з її класифікації, зберігання, передання та захисту. Фахівці з кібербезпеки розробляють стандарти, як-от ISO 27001 та SOC 2, для контролю доступу та забезпечення конфі- денційності даних. Звіт SOC 2 Type 2, як стандарт оцінки контролів безпеки, підвищує довіру до організацій, надаючи підтвердження ефективності їхніх заходів безпеки від незалежних авдиторів. Відповідність цьому стандарту дає можливість компаніям не лише уникати штрафів за невідповідність законодавчим вимогам, а й виявляти та усувати вразливості в системах безпеки. Отримання звіту SOC 2 Type 2 сприяє вдосконаленню внутрішніх процедур та підвищенню розуміння ризиків і контролів серед співробітників. Початковим та критично важливим кроком у формуванні надійної стратегії без- пеки даних є класифікація даних, яка допомагає організаціям розпізнавати дані та призначати рівень чутливості, що керує відповідними заходами безпеки. Запропонована в роботі методика збору, обробки, класифікації та зберігання даних зорієнтована на відповідність SOC 2 Type 2, містить розгляд різних типів даних та метаданих, а також застосування інструментів інтеграції для ефективного управління даними. Процес описує створення моделі даних, класифікацію даних та посилання їх на метадані, що забезпечує безпеку та відповідність нормативним вимогам. Запропонований підхід надає гнучкість у виборі технологій та складу команди, адаптуючи процес під потреби проєкту для досягнення високої ефективності управління даними. Таким способом компанії можуть забезпечити безпеку, доступність та відпо- відність даних до сучасних стандартів, підвищуючи свою конкурентоспроможність та довіру клієнтів.

This article explores the creation of a data classification policy in line with SOC 2 Type 2 compliance requirements. SOC 2 Type 2 is a notable certification that attests to an organization’s ability to adhere to the Trust Services Criteria, including security, availability, processing integrity, confidentiality, and privacy. The initial and crucial step in formulating a solid data security strategy is data classification, which helps organizations recognize their data and assign a sensitivity level, guiding the appropriate security measures. Data classification aims to organize and manage data in a manner that enhances its protection and aligns with the organization’s overall data security strategy. In the data classification process, data security has a central role as it directly impacts the protection and management of classified data. The design of a data classification policy for SOC 2 Type 2 compliance presents several challenges and considerations. Organizations must understand the scope of their data, align with the Trust Services Criteria, balance security with usability, provide training and awareness, conduct regular updates and reviews, define classification levels, ensure consistency, automate classification, integrate with other policies and controls, handle third-party vendors, monitor and enforce, and comply with legal and regulatory requirements.
Methodology for collecting, processing, storing, and classifying data in accordance with SOC2 Type2 requirements
Keywords: SOC 2 Type 2; стандарти зберігання; класифікація даних; зберігання даних; безпека даних; SOC 2 Type 2; storage standards; data classification; data storage; data security; 004.056.5