Державна підтримка малозабезпечених сімей як інструмент подолання бідності в Україні - Прокопишин, Андріана Юріївна; Prokopyshyn, Andriana Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У період повномасштабної війни та глибокої соціально-економічної кризи в Україні значно зросла роль державної підтримки вразливих верств населення. Малозабезпечені сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах, потребують не лише матеріальної допомоги, а й дієвих механізмів виходу з бідності. Соціальна політика в цій сфері залишається важливим інструментом подолання нерівності та зміцнення стабільності (Черенько, Реут & Клименко, 2024). Об’єкт дослідження: система державної підтримки малозабезпечених сімей в Україні. Предмет дослідження: механізми державної допомоги малозабезпеченим сім’ям та їхній вплив на рівень бідності. Мета дослідження: аналіз ефективності чинних інструментів підтримки, виявлення недоліків та розробка рекомендацій щодо їх удосконалення. Результати дослідження: у роботі проаналізовано нормативно-правову базу державної допомоги малозабезпеченим, основні соціальні програми, виявлено проблеми адресності, недостатнього охоплення та неефективності критеріїв надання допомоги. Запропоновано шляхи удосконалення механізмів підтримки, зокрема: запровадження програм професійної адаптації, розвиток цифрових сервісів, підвищення розміру прожиткового мінімуму та посилення ролі місцевого самоврядування.

During the full-scale war and deep socio-economic crisis in Ukraine, the role of government support for vulnerable populations has grown significantly. Low-income families facing difficult life circumstances require not only material assistance but also effective mechanisms to escape poverty. Social policy remains an important tool for addressing inequality and strengthening social stability (Cherenko, Reut & Klymenko, 2024). Object of the research: the system of state support for low-income families in Ukraine. Subject of the research: mechanisms of public assistance to low-income families and their effect on poverty levels. The aim of the study is to analyze the effectiveness of existing support tools, identify their shortcomings, and provide recommendations for improvement. Research results: the study reviews the legal framework and main social programs supporting low-income families. It identifies issues with targeting, insufficient coverage, and inefficient eligibility criteria. The proposed improvements include implementing professional adaptation programs, expanding digital services, raising the subsistence minimum, and strengthening local self-government.
State support for low-income families as a tool for overcoming poverty in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; бідність; державна допомога; малозабезпечені сім’ї; соціальна політика; адресність; прожитковий мінімум; poverty; state assistance; low-income families; social policy; targeting; subsistence minimum