Підвищення ефективності використання бюджетних коштів Старосамбірської міської ради в умовах воєнного стану - Керницька, Марта Михайлівна; Kernytska, Marta Mykhailivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
В умовах війни кожна гривня бюджету має величезне значення. Раціональне та ефективне використання коштів дозволяє максимально підтримати населення, забезпечити критичні потреби та сприяти швидкому відновленню країни після завершення конфлікту. Як відомо, війна часто призводить до скорочення економічної активності, що зменшує надходження до бюджету з податків та інших джерел. Обмежені ресурси потребують раціонального і ефективного використання. В умовах війни важливо забезпечити фінансування найважливіших сфер, таких як оборона, медична допомога, евакуація та гуманітарна підтримка. Ефективне використання коштів дає змогу уникати непотрібних витрат і спрямовувати ресурси на найважливіші потреби. Крім того, ефективне управління бюджетом дає змогу швидко перерозподіляти кошти відповідно до нових викликів та пріоритетів. Ефективність у використанні бюджетних ресурсів сприяє оперативному реагуванню на надзвичайні ситуації, забезпечуючи необхідну підтримку для постраждалих. Також це уможливлює підтримку економічної стабільності, що є важливим для відновлення після війни. Зокрема, раціональне витрачання коштів дозволяє реалізовувати проекти відновлення інфраструктури з максимальним ефектом та мінімальними витратами. В умовах обмежених можливостей бюджетного фінансування під час воєнного стану необхідно забезпечувати фінансування соціальних програм, допомагати внутрішньо переміщеним особам та іншим уразливим групам населення. Варто впроваджувати програми психологічної та медичної допомоги для громадян, які постраждали від війни. Цим і обумовлюється актуальність тематики бакалаврської кваліфікаційної роботи. Об’єкт дослідження – Старосамбірська міська рада. Предметом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є використання бюджетних коштів цією установою в умовах війни. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є розроблення заходів щодо підвищення ефективності використання бюджетних коштів Старосамбірської міської ради в умовах воєнного стану. У першому розділі роботи здійснено огляд літературних джерел та нормативно-правової бази за проблемою використання бюджетних коштів органами місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. Звернено особливу увагу на сутність таких коштів, а також на підходи до управління ними в умовах воєнного стану. Надалі здійснено аналізування діяльності Старосамбірської міської ради за проблемою використання нею бюджетних коштів в умовах воєнного стану. Для цього здійснено аналізування її загального та спеціального фонду, діагностику її фінансово-господарської діяльності, а також проаналізовано використання нею бюджетних коштів в умовах воєнного стану. У межах першого проектного заходу запропоновано використання внутрішнього аудиту ефективності використання бюджетних коштів Старосамбірської міської ради в умовах воєнного стану відповідно до рекомендацій INTOSAI. Другий проектний захід – це застосування моделі партисипативності до підвищення ефективності використання бюджетних коштів Старосамбірської міської ради в умовах воєнного стану. Загалом підвищення ефективності використання бюджетних коштів Старосамбірської міської ради в умовах воєнного стану є важливою складовою успіху, оскільки дає змогу досягти значних економічних вигод, покращити соціальні умови та забезпечити ефективне використання різних інформаційних ресурсів.

Every hryvnia of the budget is of great importance in times of war. Rational and efficient use of funds allows us to support the population as much as possible, meet critical needs, and facilitate the country's rapid recovery after the conflict. As you know, war often leads to reduced economic activity, which lowers budget revenues from taxes and other sources. Limited resources need to be used rationally and efficiently. In times of war, we must ensure funding for the most critical areas, such as defence, medical care, evacuation and humanitarian support. Effective use of funds allows us to avoid unnecessary spending and direct resources to the most critical needs. In addition, effective budget management enables us to reallocate funds to meet new challenges and priorities quickly. Efficiency in using budgetary resources contributes to a rapid response to emergencies, providing the necessary support to the victims. These aspects also make it possible to maintain economic stability, which is essential for post-war recovery. In particular, rational spending of funds allows us to implement infrastructure reconstruction projects with maximum effect and minimum costs. Given the limited budgetary resources available during martial law, we must ensure funding for social programmes, help internally displaced persons and other vulnerable groups and implement psychological and medical assistance programmes for citizens affected by the war. It is the reason for the relevance of the topic of the bachelor's thesis. The Starosambir City Council is the object of research. The bachelor's thesis examines how this institution used budgetary funds during wartime. The bachelor's thesis aims to develop measures to improve the efficiency of the Starosambir City Council's use of budget funds under martial law. In the first section of the paper, we reviewed the literature and the regulatory framework on the issue of using budgetary funds by local self-government bodies under martial law. We paid particular attention to the essence of such funds and the approaches to their management under martial law. Subsequently, we analysed the activities of the Starosambir City Council in terms of its use of budget funds under martial law. For this purpose, we examined its general and special funds, diagnosed its financial and economic activities, and analysed its use of budget funds under martial law. As part of the first project activity, we proposed the use of an internal audit of the effectiveness of the use of budgetary funds by the Starosambir City Council under martial law by INTOSAI recommendations. The second project activity is applying the participatory model to improve the efficiency of using budget funds by the Starosambir City Council under martial law. In general, increasing the efficiency of the Starosambir City Council's budgetary funds under martial law is an important component of success, as it allows us to achieve significant economic benefits, improve social conditions, and ensure the efficient use of various information resources.
Increasing the efficiency of the use of budget funds of the Starosambir City Council in the conditions of Military status
Keywords: 6.281.00.00; – бюджетні кошти; бюджетне фінансування; воєнний стан; модель партисипативності; орган місцевого самоврядування; рекомендації INTOSAI; budget funds; budget financing; martial law; participatory model; local self-government body; INTOSAI recommendations