Алкоголь як каталізатор злочинної поведінки: аналіз зв’язку з насильницькими злочинами в Україні - Коваль, Марія; Кокір, Тарас; Koval, Maria; Kokir, Taras (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Актуальним є дослідження впливу алкоголю на рівень та структуру злочинності в Україні, особливо в контексті зростання соціальної напруги та психологічних травм, зумовлених воєнним станом. Проблема зловживання алкогольними напоями та його кореляція з насильницькими злочинами набуває особливої гостроти в умовах збройного конфлікту, що зумовлює потребу комплексного аналізу цієї проблеми та розробки ефективних заходів протидії. У статті обґрунтовується потреба комплексного підходу до розв’язання проблеми злочинності, пов’язаної з алкоголем, що містить посилення контролю за обігом алко- гольних напоїв, проведення інформаційно-просвітницьких кампаній, забезпечення до- ступу до психологічної допомоги та реабілітаційних програм, посилення відповідальності за злочини, скоєні у стані алкогольного сп’яніння, а також розв’язання соціально-еко- номічних проблем, що сприяють алкоголізації населення. Особлива увага надається питанню регулювання продажу алкоголю військовослужбовцям в умовах воєнного стану. Методами дослідження були аналіз статистичних даних, вивчення судової практи- ки, огляд наукової літератури з кримінології, психології та соціології, а також порів- няльно-правовий аналіз законодавства України. У статті аналізується вплив алкоголю як безпосереднього каталізатора агресії та втрати самоконтролю, а також його роль як фактора, що поглиблює соціальні проблеми та сприяє формуванню криміногенного середовища. Розглядається вплив алкоголю на віктимну поведінку, зокрема випадки спільного вживання алкоголю між злочинцем і жертвою та провокативну поведінку жертви. Автор статті вважає, що проблема зло- чинності, пов’язаної з алкоголем, є комплексною та потребує міждисциплінарного під- ходу. У роботі зроблено висновок, що існує тісний та багатогранний зв’язок між вживан- ням алкоголю та скоєнням насильницьких злочинів в Україні. Алкоголь виступає не лише як безпосередній каталізатор агресії, але й як фактор, що поглиблює соціальні проблеми та сприяє формуванню криміногенного середовища. Зловживання алкоголем значно підвищує ризик вчинення насильницьких злочинів, це, зокрема, домашнє на- сильство, хуліганство, завдання тілесних ушкоджень та вмисні вбивства. Автор пропонує власні пропозиції щодо вдосконалення системи профілактики злочинності, пов’язаної з алкоголем, зокрема щодо посилення контролю за обігом алко- гольних напоїв, розробки та впровадження ефективних інформаційно-просвітницьких кампаній, розширення доступу до психологічної допомоги та реабілітаційних програм, а також посилення відповідальності за злочини, скоєні у стані алкогольного сп’яніння. Особливу увагу присвячено потребі розробки чіткого та однозначного нормативно- правового акту, який би регулював продаж алкоголю військовим, враховуючи специфіку воєнного стану, а також впровадження ефективних механізмів ідентифікації військово- службовців та контролю за дотриманням встановлених обмежень.

The study of alcohol’s impact on the level and structure of crime in Ukraine is highly relevant, particularly in the context of increased social tension and psychological trauma caused by martial law. The problem of alcohol abuse and its correlation with violent crimes becomes especially acute during armed conflict, necessitating a comprehensive analysis and the development of effective countermeasures. The article substantiates the need for a multifaceted approach to addressing alcohol-related crime. This includes stricter control over alcohol distribution, conducting informational and educational campaigns, ensuring access to psychological assistance and rehabilitation programs, increasing liability for crimes committed under the influence of alcohol, and resolving socio-economic issues that contribute to alcohol abuse. Particular attention is paid to regulating alcohol sales to military personnel under martial law. The research methods employed include statistical data analysis, examination of judicial practices, review of criminological, psychological, and sociological literature, and comparative legal analysis of Ukrainian legislation. The article analyzes the role of alcohol as a direct catalyst for aggression and loss of self-control, as well as its contribution to exacerbating existing social problems and fostering a criminogenic environment. It examines the influence of alcohol on victim behavior, including cases of mutual alcohol consumption between the perpetrator and the victim and provocative behavior by victims. The author asserts that the issue of alcohol-related crime is complex and requires an interdisciplinary approach. The study concludes that there is a close and multifaceted relationship between alcohol consumption and the commission of violent crimes in Ukraine. Alcohol acts not only as a direct catalyst for aggression but also as a factor that deepens social problems and contributes to the creation of a criminogenic environment. Alcohol abuse significantly increases the risk of violent crimes, including domestic violence, hooliganism, bodily harm, and intentional homicides. The author proposes measures to improve the system of crime prevention related to alcohol, including enhanced control over alcohol distribution, the development and implementation of effective informational and educational campaigns, expanded access to psychological assistance and rehabilitation programs, and stricter penalties for crimes committed under the influence of alcohol. Particular attention is given to the need for a clear and unambiguous regulatory act governing alcohol sales to military personnel, taking into account the specifics of martial law, as well as the introduction of effective mechanisms for identifying military personnel and monitoring compliance with established restrictions.
Alcohol as a catalyst for criminal behavior: analysis of its connection to violent crimes in Ukraine
Keywords: алкоголь; віктимна поведінка; профілактика злочинності; регулю- вання обігу алкоголю; домашнє насильство; alcohol; victim behavior; crime prevention; alcohol regulation; domestic violence; 343.8