Application of liquid extraction for treatment of wastewater from edible oils production - Dyachok, Vasyl; Marakhovska, Anastasia; Marakhovska, Svitlana (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Досліджено структуру емульсії, яка утворюється у стічних водах виробництв харчових олій. Встановлено вид емульгатора та запропоновано спосіб руйнування емульсії, що забезпечує в подальшому якісне очищення стічних вод олійних виробництв рідинно- екстракційним методом. Отримана лінія рівноваги та робочі лінії процесу. Встановлено кількість ступеней переносу. Побудовано математичну модель рідинно-екстракційного очищення стічної води. Рішення її дає можливість прогнозувати кінетику процесу екстркційного очищення стічних вод при реалізації технології на практиці. Підібрано обладнання для проектування технологічної схеми очищення стічних вод виробництва харчових олій рідинною екстракцію.

The structure of an emulsion formed in wastewater from edible oils production has been investigated. The type of emulsifier has been determined and the method of emulsion destruction has been proposed, providing further quality treatment of wastewater via liquid-extraction method. The resulting equilibrium and operating lines of the process were received. The number of transfer stages has been determined. The mathematical model of liquid-extraction wastewater treatment was built. Its solution allows to predict the kinetics of wastewater extraction when implementing the technology in practice. The equipment was selected to design flowsheet of wastewater treatment using a liquid extraction.
Застосування рідинної екстракції для очищення стічних вод виробництва харчових олій
Keywords: рідинна екстракція; екстрагент; рафінат; екстракт; стічна вода; коефіцієнт масопередачі; дифузія; математична модель; кінетика; liquid extraction; extractant; rafinate; extract; wastewater; mass transfer coefficient; diffusion; mathematical model; kinetics