Правове регулювання надання електронних адміністративних послуг - Сливка, Марія; Гінда, Анатстасія; Slivka, Maria; Ginda, Anastasia (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У статті досліджено особливості правового регулювання надання електронних адміністративних послуг. Зауважено, що одним із компонентів розвитку інформаційного суспільства є електронне врядування – це новий формат організації органів державної влади, яке створює необхідні умови для підвищення ефективності, прозорості, відкритості діяльності цих органів з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, що повинне налаштовуватись на потреби громадянина. Для повноцінного функціонування вебсайтів органів влади за концепцією “електронного уряду” існує необхідність надання електронних адміністративних послуг. Проте, на цьому етапі, вебсайти органів влади містять здебільшого інформаційний характер, де є можливість отримання тільки деяких зразків та копій документів. Це не до кінця забезпечує надання адміністративних послуг в режимі онлайн. До того ж сучасні умови, зокрема період карантину, у зв’язку із поширенням хвороби COVID-19, вимагають від уряду надання адміністративних послуг саме за допомогою електронних технологій. Підкреслено, що наша держава знаходиться на етапі становлення розвитку електронних адміністративних послуг, що потребують подальшої модернізації та врахування досвіду окремих зарубіжних держав. Реалізація отримання адміністративних послуг онлайн підвищить довіру населення до державних органів та сприятиме підвищенню якості послуг. Проте, на цей процес негативно впливає відсутність єдиної стратегії та системи, недосконалості нормативно-правової бази щодо впровадження е-послуг. Адже різні органи влади використовують неоднакові підходи до реалізації цього питання, пов’язаними з правовими, технічними та фінансовими аспектами. Тому, враховуючи європейський досвід, необхідно створити одну інтегровану систему надання електронних адміністративних послуг, а також орган державної влади, який буде здійснювати контроль за забезпеченням діяльності надання таких послуг.

The article examines the features of the legal regulation of electronic administrative services. It is noted that one of the components of information society development is e-government – a new format of organization of public authorities, which creates the necessary conditions to increase efficiency, transparency, openness of these bodies using information and communication technologies, which should be tailored to the needs of citizens. For the full functioning of government websites according to the concept of “e-government” there is a need to provide electronic administrative services. However, at this stage, the websites of the authorities are mostly informative, where it is possible to obtain only some samples and copies of documents. This does not fully ensure the provision of administrative services online. In addition, current conditions, including the quarantine period for COVID-19, require the government to provide administrative services using electronic technology. It is emphasized that our state is at the stage of formation of electronic administrative services, which require further modernization and taking into account the experience of some foreign countries. Implementation of receiving administrative services online will increase public confidence in government agencies and help improve the quality of services. However, this process is negatively affected by the lack of a unified strategy and system, the imperfection of the regulatory framework for the implementation of e-services. After all, different authorities use different approaches to the implementation of this issue, related to legal, technical and financial aspects. Therefore, taking into account the European experience, it is necessary to create an integrated system of providing electronic administrative services, as well as to create a public authority that will monitor the provision of such services.
Legal regulation of provision of electronic administrative services
Keywords: електронні послуги; адміністративні послуги; єдиний державний портал адміністративних послуг; електронне урядування; electronic services; administrative services; single state portal of administrative services; e-government; 07; 35.076.13