Структурна організація полімерних систем на основі кополімерів хітозан-пр-полівінілпіролідон - Будішевська, О. Г.; Соломко, Н. Ю.; Попадюк, А. І.; Штомпель, В. І.; Хом’як, С.; Воронов, С. А. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010)
За допомогою рентгеноструктурного аналізу встановлено, що в гелевоутворювальних полімерних системах на основі кополімерів хітозан-пр-полівінілпіролідон, одержаних прищепленою радикальною кополімеризацією пероксихітозану і 1-вініл-2-піролідону унаслідок утворення інтраполімерних комплексів між комплементарними фрагментами ланцюгів ПВП і Хіт формуються області мікрогетеро генності. Gel-like polymer systems, formed by chitosan-gr-polyvinylpyrrolidone copolymer, were studied using X-ray spectrascopy. Chitosan-gr-polyvinylpyrrolidone copolymer was obtained via grafted coplymerisation of chitosan and 1-vinyl-2-pyrrolidone. It was shown, that inside these gel systems, as a result of creation of new intrapolymeric complexes between complementary fragments of chitosan and polyvinylpyrrolidone chains, new microheterogenic areas are formed.