Інформаційна система супроводу внутрішньої мобільності населення - Троцько, Олена Максимівна; Trotsko, Olena Maksymivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Масова внутрішня міграція, викликана повномасштабним вторгненням Росії, актуалізувала проблему пошуку житла для мільйонів внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні. Однією з основних перешкод є житлова невизначеність, що ускладнює доступ до інших соціальних благ — роботи, освіти, медицини [1]. Типові рішення часто не враховують складність особистих обставин переселенців, відмінності між громадами та потребу в зручному цифровому посереднику. Ефективна підтримка внутрішньої мобільності вимагає персоналізованих інструментів, здатних враховувати як індивідуальні запити, так і можливості інфраструктури на місцях. Об’єкт дослідження — процес супроводу внутрішньої мобільності населення України. Предмет дослідження — функціональні компоненти та архітектура веборієнтованої інформаційної системи супроводу ВПО. Метою дослідження є розроблення інструменту, здатного підтримувати процес релокації ВПО на основі індивідуальних потреб і можливостей приймаючих громад. Реалізацію здійснено з використанням Django, PostgreSQL та Leaflet, що забезпечує геовізуалізацію житлових варіантів і персоналізовану взаємодію. Система підтримує фільтрацію за критеріями доступності, освіти, транспорту, інтегрує мапу та механізм зворотного зв’язку. Методологічно розробку базовано на функціональному моделюванні IDEF0, яке забезпечує формалізовану побудову логіки функціонування та її декомпозицію [2]. Розроблена система має потенціал масштабування та адаптації до інших кризових сценаріїв у сфері соціальної мобільності.

Mass internal migration caused by the full-scale Russian invasion has exacerbated the housing problem for millions of internally displaced persons (IDPs) in Ukraine. One of the main obstacles is housing insecurity, which limits access to other essential services such as employment, education, and healthcare [1]. Standardized solutions often fail to account for the complexity of individual displacement circumstances, the diversity of local communities, and the need for a user-friendly digital intermediary. Effective support for internal mobility requires personalized tools that consider both individual needs and the capacities of host communities. Object of the research – the process of supporting internal population mobility in Ukraine. Subject of the research – functional components and architecture of a web-based information system for assisting IDPs. The aim of the study is to develop a tool capable of supporting the relocation process of IDPs based on their personal needs and the resources available in host communities. The system is implemented using Django, PostgreSQL, and Leaflet, providing geovisualization of housing options and personalized interaction. It supports filtering based on accessibility, education, transportation, and integrates an interactive map and feedback mechanism. Methodologically, the system is designed using IDEF0 functional modeling, which allows for a formalized construction of system logic and its structured decomposition [2]. The developed system has potential for scalability and adaptation to other crisis scenarios related to social mobility.
Information system for supporting internal mobility of the population
Keywords: 6.126.00.01; внутрішньо переміщені особи; житло; мобільність; інформаційна система; вебзастосунок. Перелік використаних джерел: 1. Переселенці в Україні найбільше потребують роботи і житла [Електронний ресурс] // Укрінформ. – Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3606253-pereselenci-v-ukraini-najbilsepotrebuut-roboti-i-zitla.html. 2. Waissi G.R.; Demir M.; Humble J.E.; Lev B. Automation of strategy using IDEF0 — A proof of concept. Operations Research Perspectives; Volume 2; 2015. – Режим доступу: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214716015000111; internally displaced persons; housing; mobility; information system; web application