Менеджмент комерціалізації в академічній сфері - Подольчак, Н. Ю.; Сокіл, О. Г.; Небесний, Р. В.; Цигилик, Н. В.; Кульчицький, І. І.; Гачкевич, А. О.; Лукачук, О. В.; Дзюрах, Ю. М.; Іванкова, Н. О.; Карплюк, Н. Є.; Зуєв, М. І. (Растр-7, 2023)
Abstract У цьому розділі йдеться про комерціалізацію як процес, покликаний забезпечити перетворення дослідницько-інноваційного потенціалу в успішну на ринку нову продукцію. Автор детально пояснює два засадничі принципи комерціалізації: врахування та узгодження інтересів усіх стейкхолдерів, а також вибору оптимального способу комерційного використання досліджень. Наводяться категорії стейкхолдерів, включаючи відділи з трансферу (комерціалізації) та наукові парки, а також визначено їхні інтереси. Представлено типову модель трансферу технологій та стадії комерціалізації. Особлива увага приділяється взаємозв’язку комерціалізації та прав інтелектуальної власності. This chapter deals with commercialization being a process designed to ensure the transformation of research and innovation potential into commercially successful new products on the market. The author explains in detail two fundamental principles of commercialization: the interests of all stakeholders are taken into account and balanced; commercial use of research results in an optimal way. Stakeholder categories are listed, including transfer (commercialization) departments and science parks, alongside with the determination of their interests. A typical model of technology transfer and commercialization stages are presented. Special attention is paid to the relationship between commercialization and intellectual property rights.
Keywords: комерціалізація, трансфер технологій, відділ з трансферу та/або комерціалізації, наукові парки, R&D екосистема, права інтелектуальної власності; commercialization, technology transfer, transfer and/or commercialization departments, science parks, R&D ecosystem, intellectual property rights