Актуальні питання правового регулювання фінансових відносин в умовах воєнного стану в Україні - Дмитренко, Емілія; Dmytrenko, Emilia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
З’ясовано питання правового регулювання фінансових відносин під час дії воєнного стану в Україні. Розглянуто зміни у повноваженнях Кабінету Міністрів України, Міністра фінансів України, Державної казначейської служби України, Національного банку України, Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, військових адміністрацій, місцевих органів у цей період. Обґрунтовано, що метою внесення змін до бюджетного законодавства є насамперед забезпечення: пріоритетного фінансування видатків на безпеку й оборону, їх збільшення та перерозподілу між бюджетами; формування резервного фонду Державного бюджету України; казначейського обслуговування коштів місцевих бюджетів населених пунктів, що перебувають на територіях, на яких введено воєнний стан, та розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів, які можуть перебувати у населених пунктах на тимчасово неконтрольованій території. Висновується, що зміни у правовому регулюванні банківських та валютних відносин сприяли: забезпеченню зручності, швидкості та доступності надання фінансових послуг; створенню мережі Power Banking та запровадження банкоматного національного роумінгу для безперервної роботи банківської системи, в тому числі в умовах блекауту; послабленню негативного впливу неконтрольованої девальвації, дефіциту валютних надходжень на валютний ринок; забезпеченню курсової стабільності гривні; підтриманню стабільності банківської системи України у цей період.

Clarifies the issue of legal regulation of financial relations during martial law in Ukraine. Changes in the powers of the Cabinet of Ministers of Ukraine, the Minister of Finance of Ukraine, the State Treasury Service of Ukraine, the National Bank of Ukraine, the Supreme Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine, military administrations, and local bodies during this period were considered. It is justified that the purpose of making changes to the budget legislation is primarily to ensure: priority financing of security and defense expenditures, their increase and redistribution between budgets; formation of the reserve fund of the State Budget of Ukraine; treasury service of funds of local budgets of settlements located in territories where martial law has been imposed, and managers (recipients) of budget funds who may be in settlements in temporarily uncontrolled territory. It is concluded that changes in the legal regulation of banking and currency relations contributed to: ensuring the convenience, speed and availability of financial services; the creation of the Power Banking network and the introduction of ATM national roaming for uninterrupted operation of the banking system, including in blackout conditions; weakening of the negative impact of uncontrolled devaluation, deficit of foreign exchange receipts on the foreign exchange market; ensuring exchange rate stability of the hryvnia; maintaining the stability of the banking system of Ukraine during this period.
Current issues of legal regulation of financial relations under the conditions of martial state in Ukraine
Keywords: правове регулювання фінансових відносин; фінансова система України; фінансове законодавство; фінансові послуги; воєнний стан; банківська система; банківські відносини; валютні відносини; безпека; legal regulation of financial relations; financial system of Ukraine; financial legislation; financial services; martial law; banking system; banking relations; currency relations; security; 347.73