Дизайн інтер’єру мистецького простору “МОЦ” у місті Львові, проспект Свободи, 2 / вулиця Гнатюка, 2 - Надопта, Божена Сергіївна; Nadopta, Bozhena Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Даний дипломний проєкт присвячений розробці сучасного інтер’єрного рішення для багатофункціонального культурно-мистецького простору, розташованого у історичній будівлі початку ХХ століття. Мета проєкту полягає у створенні відкритої платформи для творчих експериментів, діалогів, культурного розвитку та популяризації українського мистецтва, що сприятиме формуванню культурної ідентичності мешканців Львова та гостей міста. У роботі проведено теоретичний аналіз еволюції мистецьких просторів, їхніх функцій і соціокультурного значення, а також розглянуто сучасні тенденції у дизайні інтер’єрів подібних культурних об’єктів. На основі аналізу кращих практик українських та міжнародних мистецьких центрів сформовано підходи до зонування простору, організації функціональних зон та застосування інноваційних технологій, що забезпечують гнучкість, комфорт і доступність для різних цільових груп — відвідувачів, митців і організаторів подій. Концепція простору “МОЦ” базується на ідеї гармонійного поєднання історичного контексту будівлі з сучасним стилем, що реалізується через художньо-композиційні рішення, вибір матеріалів, освітлення та меблювання. Враховано ергономічні норми, інженерні вимоги, пожежну безпеку та інклюзивність, що робить простір комфортним і безпечним для аудиторії. Економічний аналіз підтверджує доцільність проєкту, забезпечуючи оптимальне співвідношення вартості матеріалів, робіт та обладнання, при цьому застосовуються екологічно стійкі та сертифіковані матеріали. Проєкт має високий потенціал для подальшого розвитку та адаптації до нових технологічних і соціальних викликів, що робить його важливим внеском у розвиток культурної інфраструктури Львова.

This diploma project is dedicated to the development of a modern interior design solution for a multifunctional cultural and artistic space located in a historic early 20th-century building. The project aims to create an open platform for creative experimentation, dialogue, cultural development, and the promotion of Ukrainian art, contributing to the formation of cultural identity among residents of Lviv and the city’s visitors. The work includes a theoretical analysis of the evolution of art spaces, their functions, and socio-cultural significance, as well as an overview of current trends in the interior design of similar cultural facilities. Based on an analysis of best practices from Ukrainian and international art centers, approaches were developed for spatial zoning, organization of functional zones, and the application of innovative technologies that ensure flexibility, comfort, and accessibility for various target groups — visitors, artists, and event organizers. The concept of the “MOTs” space is based on the idea of harmoniously combining the historical context of the building with modern style and technologies, realized through artistic-compositional solutions, choice of materials, lighting, and furnishings. Ergonomic standards, engineering requirements, fire safety, and inclusivity are taken into account, making the space comfortable and safe for a broad audience. Economic analysis confirms the project’s feasibility by providing an optimal balance of costs for materials, labor, and equipment, while using environmentally sustainable and certified materials. The project has high potential for further development and adaptation to new technological and social challenges, making it an important contribution to the development of Lviv’s cultural infrastructure. Key words: interior design, art space, adaptive architecture, Lviv, environmental design
Interior design of the art space “MOTs” in the city of Lviv, 2 Svobody Avenue / 2 Hnatiuka Street
Keywords: 6.022.03.03; дизайн інтер?єру; мистецький простір; адаптивна архітектура; Львів; дизайн середовища