Study of conditionality and immanence of proper names of newly built housing estates in the Lviv urban environment at the beginning of the XXI century (based on the semiotic triangle method) - Крамарчук, Христина; Kramarchuk, Khrystyna (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Подано процес семіозису через семіотичний трикутник у вигляді зрізаної піраміди. Трикутні зрізи піраміди (а їх може бути багато, тому що вони зумовлені кодом сприйняття), показують процес інтерпретації, в якому знак може відсилати до багатьох референтів (денотатів). В одному із тих трикутних зрізів однією вершиною є Власна назва, яка задає код сприйняття ЖК. Здебільшого власні назви ЖК новобудов відображають код міського тексту (індексальні зв’язки з контекстом міського середовища, активізація символіки міста) та соціальний код: індексують уявлення про комфорт життя за кордоном, суспільне положення, популярність художніх і міфологічних типів, мистців, але, на жаль, як бачимо на прикладі Львова, найчастіше іноземних. Цитати, алюзії на архітектуру та місцевості зарубіжних держав, показують нам утопічність “перенесення” у власну назву мрій про зарубіжжя, а з іншого боку – зумовлені глобалізацією культур. Власна назва як позначене у денотаті (референті) не просто умовно індексує архітектурне середовище для орієнтації в місті (міському тексті) чи на ринку житла, а має іконічний зв’язок (упізнається в образі) або й символічний вимір (актуалізує “genius loci”).

The study classifies proper names of housing estates (HE) in Lviv according to certain phenomena, images, symbols. The iconic, indexical, conventional relations of the architecture of HE are revealed as a sign-vehicle to its referent which is declared in its own name through the pyramidal structure of the semiotic triangle. The problem of conditionality and immanence of one’s proper name concerning the architectural image of the HE is highlighted.
Дослідження умовності та іманентності власних назв житлових новобудов у міському середовищі Львова поч. ХХІ ст. (на прикладі методу семіотичного трикутника)
Keywords: поетика; власна назва житлового комплексу; семіозис; іконічний; індексальний; конвенційний зв’язок; семіотичний трикутник; poetics; proper name of the housing estate; semiosis; iconic; indexical; conventional connections; semiotic triangle