Проект відділення виробництва етилформіату продуктивністю 200 т/рік - Довгань, Марія Андріївна; Dovgan, Mariia Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Мета роботи: спроектувати відділення цеху виробництва етилформіату продуктивністю 200 т/р. Об’єктом даного дослідження була технологія виробництва етилформіату, яке базується на реакції естерифікації мурашиної кислоти етиловим спиртом у присутності сульфатної кислоти в ролі каталізатора. Предметом роботи були: розрахунок матеріального балансу, теплового балансу, проектування технологічної схеми виробництва, яка показує його основні елементи апаратурного оформлення, та їх компонування на плані відділення цеху. В ході даної роботи були зроблені матеріальні розрахунки з допомогою створення математичної моделі усього технологічного процесу, яка дозволяє змінювати співвідношення сировини відповідно до продуктивності. За результатами матеріальних розрахунків було проведено технологічні розрахунки основного реактора та допоміжного обладнання, в ході яких було оцінено їх габаритні розміри. Також за результатами матеріальних розрахунків були оцінені норми технологічного режиму, на основі якого було проведено теплові розрахунки основної стадії процесу. В ході виконання бакалаврської роботи було спроектовано основний реактор, який передбачає усі конструкційні та експлуатаційні властивості відповідно до умов процесу. За результатами оцінки габаритних розмірів основного реактора та допоміжної апаратури було обрано промислову будівлю з однією естакадою, в якій було розміщено усі апарати технологічного процесу згідно вимог та стандартів. Також було описано охорону праці, в якій міститься застереження по роботі з речовинами, вимоги до оснащення промислового виробництва та техніку безпеки. На основі економічних розрахунків було зроблено оцінку вартості спроектованого виробництва, розраховано ринкову ціну виготовленого продукту та обраховано рентабельність даного виробництва, що показує ефективність виведення продукції на ринок.

Purpose of the work: to design a section of an ethyl formate production workshop with a capacity of 200 tons per year. The object of this study was the technology for the production of ethyl formate, which is based on the esterification reaction of formic acid with ethyl alcohol in the presence of sulfuric acid as a catalyst. The subject of the work was: calculation of the material balance, heat balance, design of the technological scheme of production, which shows its main elements of equipment design, and their layout on the plan of the workshop. In the course of this work, material calculations were made using a mathematical model of the entire technological process, which allows changing the ratio of raw materials in accordance with productivity. Based on the results of material calculations, technological calculations of the main reactor and auxiliary equipment were carried out, during which their dimensions were estimated. Also, based on the results of material calculations, the norms of the technological regime were evaluated, on the basis of which thermal calculations of the main stage of the process were carried out. In the course of the bachelor's thesis, the main reactor was designed, which provides for all structural and operational properties in accordance with the process conditions. Based on the results of the assessment of the dimensions of the main reactor and auxiliary equipment, an industrial building with one trestle was selected, in which all the technological process equipment was placed in accordance with the requirements and standards. Occupational safety was also described, including precautions for working with substances, requirements for industrial production equipment, and safety techniques. Based on economic calculations, the cost of the designed production was estimated, the market price of the manufactured product was calculated, and the profitability of this production was calculated, which shows the effectiveness of bringing the product to market.
Project of a section of manufacturing ethyl formate with an annual productivity of 200 tonnes
Keywords: 6.161.00.00