Управління ризиками в галузі соціального захисту на сучасному етапі: досвід України та Туреччини - Гнатчук, Оксана Степанівна; Hnatchuk, Oksana Stepanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Обрана тема магістерського дослідження, а саме: «Управління ризиками в галузі соціального захисту на сучасному етапі: досвід України та Туреччини» – важлива і виправдана з кількох причин: 1) у зв’язку зі зростанням глобальних викликів і проблем, держави стикаються зі схожими соціальними викликами; 2) аналіз досвіду інших країн, зокрема України та Туреччини, може допомогти ідентифікувати ефективні практики та стратегії у сфері соціального захисту населення і ризик-менеджменту. Дослідженням соціального ризику у сфері соціального захисту населення займалися вітчизняні та зарубіжні вчені різних наукових галузей. Зокрема, А. Альгін, О. Амоша, У. Бек, С. Бланк, Т. Брюер та ін. На сучасному етапі тематиці соціальних ризиків присвячені також публікації вітчизняних авторів, зокрема Н. Топішко, Л. Бевзенко, М.Лощиніна та ін.. У Туреччині такі дослідження помітно зросли з початку 2000-х років. Це були здебільшого тематичні дослідження, що стосувалися конкретних сфер політики. Спробу проаналізувати соціальну політику Туреччини, було зроблено, наприклад М.Ф. Айсаном (Aysan, 2020). Мета даної магістерської роботи – шляхом аналізу наукових публікацій та узагальнення досвіду України і Туреччини ризик-менеджменту у сфері соціального захисту дослідити реальний стан соціальних програм і політик у цій сфері. Об'єктом дослідження – є соціальний захист України та Туреччини: особливості реалізації. Предметом дослідження – є ризик-менеджмент як інструмент здійснення соціального захисту в Україні та Туреччині. У першому розділі магістерського дослідження в результаті дослідження теоретико-методологічних засад ризик-менеджменту розглянуто теоретичні аспекти ризик-менеджменту в контексті соціального захисту населення. Визначено методологічні основи ризик-менеджменту та розглянуто ризики, що впливають на ефективність соціального захисту. Другий розділ ми присвятили аналізу українського досвіду ризик-менеджменту соціальної сфери. Для адекватного реагування на ці виклики необхідно активно використовувати можливості, що надають наявні підходи й інструменти управління ризиками. У третьому, практичному розділі здійснено компаративний та SWOT- аналізи ризик-менеджменту у сфері соціального захисту населення України та Туреччини, що уможливлює виявлення схожих та відмінних підходів, стратегій і викликів, з якими стикаються обидві країни, допоможе виявити кращі практики.

The chosen topic of the master's research is important and justified for several reasons: 1) in connection with the growth of global challenges and problems, states are faced with similar social challenges; 2) analysis of the experience of other countries, in particular Ukraine and Turkey, can help identify effective practices and strategies in the field of social protection of the population and risk management. The study of social risk in the field of social protection of the population was carried out by ukrainian and foreign scientists of various scientific fields. In particular, A. Algin, O. Amosha, U. Beck, S. Blank, T. Brewerуе etc. At the current stage, publications by ukrainian authors are also devoted to the topic of social risks, in particular, N. Topishko, L. Bevzenko, M. Loshchynina etc. In Turkey such studies have grown significantly since the early 2000s. An attempt to analyze the social policy of Turkey was made, for example, by M.F.Aysan (Aysan, 2020), which is a nationwide empirical study. The purpose of the master's research is: by analyzing scientific publications and summarizing the experience of Ukraine and Turkey in risk management in the field of social protection, to investigate the real state of social programs and policies in this field. The object of the study is social protection in Ukraine and Turkey: implementation features. The subject of the study is risk management as a tool for implementing social protection in Ukraine and Turkey. In the first chapter of the master's research, as a result of the study of the theoretical and methodological foundations of risk management, the theoretical aspects of risk management in the context of social protection of the population were considered. Methodological foundations of risk management are defined and risks affecting the effectiveness of social protection are considered. The second section was devoted to the analysis of the Ukrainian experience of risk management in the social sphere, which includes various components. To adequately respond to the above-mentioned challenges, it is necessary to actively use the opportunities provided by existing risk management approaches and tools. In the third, practical section a comparative and SWOT analysis of risk management in the field of social protection of the population of Ukraine and Turkey was carried out, which makes it possible to identify similar and different approaches, strategies and challenges faced by both countries, will help identify best practices.
Risk Management in Social Protection at the Present Stage: Experience of Ukraine and Turkey
Keywords: 8.232.00.01; соціальна сфера; ризик-менеджмент; групи ризику; світовий досвід; міжнародні стандарти; системний підхід; порівняльний аналіз; SWOT аналіз; social sphere; risk management; risk groups; world experience; international standards; system approach; comparative analysis; SWOT analysis