Розроблення конструкції пресу для пакетування металобрухту - Білобровка, Андрій Сергійович; Bilobrovka, Andrii Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Причиною використання пресів для обробки металобрухту є необхідність зменшення об’ємів відходів, підвищення зручності їх зберігання та транспортування, а також можливість подальшої переробки. Основними передумовами впровадження таких пристроїв є зростаючі обсяги виробничого та побутового металобрухту, вимоги до автоматизації процесів і зниження трудомісткості. При проектуванні преса враховуються тип металу, форма та розмір заготовок, необхідна сила пресування, а також особливості приміщення, де він буде встановлений. Крім того, вибір конструкції впливає на ефективність експлуатації обладнання в умовах конкретного підприємства. У роботі надані технічні характеристики, розглянуто базові конструкції і принципи дії основних частин пресів для брикетування металобрухту, виконані параметричні, кінематичні та розрахунки на міцність, які підтверджують працездатність та надійність конструкції пресу для металевих відходів. До пояснювальної записки входить анотація, зміст, вступ, технологічна, конструкторська частини та розрахунок економічної доцільності даної розробки та заходи з охорони праці та безпеки життєдіяльності. У технологічній частині описується доцільність такого обладнання, будови та принципи роботи пресів. У конструкторській частині викладені основні розрахунки. В економічній частині роботи проводиться розрахунок і обґрунтування доцільності використання даної конструкції преса. В частині “Охорона праці” розглянуто техніку безпеки при обслуговуванні та ремонті даного обладнання, також запропоновані заходи, що забезпечують безпеку експлуатації. В графічній частині приведені складальні креслення пресу, креслення основних деталей та вузлів. Метою дипломної роботи є розроблення конструкції преса для металобрухту, розрахувати зусиля приводів та перевірити деталі конструкції на виникнення напружень та деформацій.

The reason for using presses for scrap metal processing is the need to reduce waste volumes, improve the convenience of their storage and transportation, and enable further processing. The main prerequisites for the introduction of such devices are the growing volumes of industrial and household scrap metal, the requirements for process automation, and the reduction of labor intensity. When designing a press, the type of metal, the shape and size of the billets, the required pressing force, and the characteristics of the room where it will be installed are taken into account. In addition, the choice of design affects the efficiency of equipment operation in the conditions of a particular enterprise. The paper provides technical characteristics, considers the basic designs and principles of operation of the main parts of scrap metal briquetting presses, and performs parametric, kinematic, and strength calculations that confirm the performance and reliability of the scrap metal press design. The explanatory note includes an abstract, table of contents, introduction, technological and design sections, and a calculation of the economic feasibility of this development and measures for occupational health and safety. The technological section describes the feasibility of such equipment, the structure and operating principles of the presses. The design section presents the main calculations. The economic section calculates and justifies the feasibility of using this press design. The “Occupational Safety” section discusses safety techniques for servicing and repairing this equipment and proposes measures to ensure safe operation. The graphic section contains assembly drawings of the press and drawings of the main parts and components. The purpose of the thesis is to develop a scrap metal press design, calculate the drive forces, and check the design details for stresses and deformations.
Development of a press construction for scrap metal package
Keywords: 6.133.00.00; прес; металобрухт; брикет; привід; навантаження; модуль пружності; гідроциліндр; press; scrap metal; briquette; drive; load; modulus of elasticity; hydraulic cylinder