Логічні погляди Дмитра Чижевського - Плахтій, Маріанна; Plakhtiy, Marianna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті здійснено аналіз логіко-філософських ідей Д. Чижевського на основі його авторських лекцій із логіки. В історії української гуманітарної думки ім’я Д. Чижевського посідає визначне місце. Вивчення його логічного доробку розкриває його наукову різносторонність, глибоке філософське розуміння та орієнтацію у нових напрямах розвитку логіки. Мета дослідження − здійснити теоретичний аналіз логічних досліджень Д. Чижевського з точки зору їх проблематики, методології, змісту та окреслення існуючих напрямів розвитку логіки. Вивчення логіки завжди було пропедевтикою не лише для філософського знання, але й для підготовки до наукової діяльності у будь якій галузі. Вагоме значення логіки чітко розумів Д. Чижевський. Учений визначав логіку як філософську науку, що має безпосереднім об’єктом мислення та вивчає форми тверджень і заперечень, їх комплекси і елементи. У структурі логічного знання виділяє: теорію понять, суджень, виводу, а також методологію та теорію науки. Д. Чижевський визначає шість напрямів розвитку логіки: емпірична логіка, математична логіка, трансцендентальна логіка кантівського напрямку, напрям історичної методології, систематики, напрям критики психологізму в логіці. У підручнику логіки Д.Чижевського знаходимо значну кількість витлумачень, що стосуються математичної логіки. До цього напряму учений зараховує де Моргана, Дж. Буля, Ст. Джевонса, Д. Пеано, Е. Шредера, Л. Кутюра, Б. Расела, Дж. Ройса, О. Вебліна. Перевагами математичної логіки учений вважав можливість побудови більш точної науки через встановлення системи аксіом та строгого ведення доказів теорем.

The article analyzes the logical-philosophical ideas of D. Chyzhevskyi based on his own lectures on logic. D. Chyzhevskyi is an outstanding scholar in the history of Ukrainian humanities. The study of his logical heritage reveals his scientific versatility, deep philosophical understanding, and orientation in new directions of logic. The purpose of the research is to conduct a theoretical analysis of D. Chyzhevskyi's logical research from the perspective of their problematic nature, methodology, content, and delineation of existing trends in logic. The methodological principles of the research are historical, hermeneutic, and comparative methods. The study of logic has always been a propaedeutic not only for philosophical knowledge but also for preparation for scientific activity in any field. D.Chyzhevskyi understands the significance of logic. He defines logic as a philosophical science that has own object and studies the forms of assertions and negations. In the structure of logical knowledge, he distinguishes: the theory of concepts, judgments, inference, as well as methodology and the theory of science. D. Chyzhevskyi identifies six directions of logic: empirical logic, mathematical logic, Kant's transcendental logic, the historical methodology of logic, systematics, and the criticism of psychologism in logic. There is a significant amount of explanations related to mathematical logic in D.Chyzhevskyi's textbook. He analyzes the views of de Morgan, J. Bull, St. Jevons, D. Peano, E. Schroeder, L. Couture, B. Russell, J. Royce, O. Weblin. According to Chyzhevskyi, the advantages of mathematical logic are the possibility of building a more precise science through the establishment of a system of axioms and rigorous proof of theorems.
Logical Views of Dmytro Chyzhevskyi
Keywords: Дмитро Чижевський; історія логіки в Україні; логіка; викладання логіки; математична логіка; Dmytro Chyzhevskyi; history of logic in Ukraine; logic; teaching logic; mathematical logic; 16(477)Чижевський