Дослідження шляхів вдосконалення паливної системи тепловоза ЧМЕ3 - Курчицький, Роман Миколайович; Kurchytskyi, Roman Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Залізничний транспорт посідає провідне місце в транспортній інфраструктурі України. У його мережі активно експлуатується значна кількість маневрових тепловозів, зокрема серії ЧМЕ3. Проте експлуатація тепловозного парку супроводжується низкою серйозних проблем. Однією з найгостріших є дефіцит нафтопродуктів, що суттєво впливає на стабільність перевізного процесу: щоденне споживання пального шістьма основними магістралями країни перевищує півмільйона тон. Також актуальною залишається проблема екологічної безпеки. Порушення природного балансу, спричинене надмірним викидом шкідливих речовин дизельними локомотивами, стає одним із ключових чинників екологічної кризи. Викиди забруднювальних речовин уже перевищують допустимі норми. Окрему загрозу становить високий рівень зношеності тепловозного парку, який на сьогодні досягає 97%. Зокрема, конструктивні елементи дизельних двигунів, включаючи системи зубчастих передач, зазнають значних експлуатаційних навантажень. Не є винятком і система приводу розподільчих кулачкових валів, що відповідає за функціонування паливних насосів високого тиску (ПНВТ). У зв’язку з цим метою даної роботи є дослідження особливостей функціонування паливної системи тепловоза ЧМЕ3 та розробка рекомендацій щодо підвищення її ефективності. Об’єкт дослідження: паливна система тепловоза ЧМЕ3. Предмет дослідження: процеси, що відбуваються при роботі паливної системи тепловоза ЧМЕ3. 3

Railway transport occupies a leading place in the transport infrastructure of Ukraine. Within its network, a significant number of shunting diesel locomotives are actively operated, in particular the ChME3 series. However, the operation of the diesel locomotive fleet is accompanied by a number of serious problems. One of the most acute is the shortage of petroleum products, which significantly affects the stability of the transportation process: daily fuel consumption by the country's six main highways exceeds half a million tons. The problem of environmental safety also remains relevant. Violation of the natural balance caused by excessive emissions of harmful substances by diesel locomotives is becoming one of the key factors of the environmental crisis. Emissions of pollutants already exceed permissible standards. A separate threat is the high level of wear and tear of the diesel locomotive fleet, which currently reaches 97%. In particular, the structural elements of diesel engines, including gear systems, are subjected to significant operational loads. The camshaft drive system, which is responsible for the functioning of high-pressure fuel pumps (HPFP), is no exception. In this regard, the purpose of this work is to study the features of the functioning of the fuel system of the ChME3 diesel locomotive and develop recommendations for improving its efficiency. • Object of research: fuel system of the ChME3 diesel locomotive. • Subject of research: processes occurring within the operation of the fuel system of the ChME3 diesel locomotive. 4
Research of ways to improve the fuel system of the ChME3 diesel locomotive
Keywords: 6.273.00.02; тепловоз ЧМЕ3; паливна система; паливний насос високого тиску; паливопідкачувальний насос; технічне обслуговування; локомотив; локомотивне депо; підвищення ефективності; ChME3 diesel locomotive; fuel system; high-pressure fuel pump; fuel booster pump; maintenance; locomotive; locomotive depot; efficiency improvement