Правове регулювання розрахункових операцій в банківській сфері України - Жуковський, Максим; Zhukovskyi, Maksym (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті досліджено правове регулювання розрахункових операцій у банківській сфері України. Сучасний стан економіки та її фінансових складових у той час, коли наша держава зазнає агресивного воєнного нападу з боку російської федерації та запровадила у зв’язку з цим воєнний стан, зумовлює потребу прискіпливого ставлення до окремих галузей і сфер життєдіяльності суспільства. У цьому контексті банківська сфера та відповідні розрахункові послуги, які надають банки, потребують особливого ставлення з боку органів влади, зокрема належного правового регулювання, а в певних випадках його удосконалення. Крім того, як надзвичайно динамічна галузь фінансової діяльності, банківська сфера потребує постійного наукового аналізу та пошуку оптимальних й ефективних напрямів діяльності у цій царині. Звернуто увагу на те, що в Україні створено відповідну законодавчу основу, яка дає змогу забезпечувати належну діяльність банківської системи. Водночас підкреслено, що упродовж останніх років законодавча база у цій сфері зазнала суттєвого оновлення та удосконалення. Формування законодавства у банківській сфері спрямоване передусім на вирішення проблем, що виникають в цій царині та пов’язані з нестабільністю економіки держави, спричиненої війною російської федерації проти України, а також, що доволі важливо, адаптацією законодавства нашої держави до законодавства ЄС. Водночас вагомим аспектом, у контексті покращення діяльності банків як сфери, що відіграє ключову роль у розвитку економіки держави, є використання сучасних інформаційних технологій, які дадуть банківській системі України змогу інтегруватись у світовий фінансовий простір та поліпшити якість розрахункових операцій. Однак у цьому аспекті зростає потреба врахування безпекових питань, що також пов’язані з удосконаленням нормативно-правової бази, яка охоплює цю проблематику.

The article is devoted to the study of legal regulation of settlement operations in the banking sphere of Ukraine. The current state of the economy and its financial components, at a time when our state is under an aggressive military attack by the Russian Federation and the introduction of martial law in Ukraine in connection with this, necessitates a meticulous attitude to certain industries and spheres of society’s life. In this context, the banking sphere and the corresponding settlement services provided by banks require special attention from the authorities, in particular through proper legal regulation, and in certain cases, its improvement. Instead, as an extremely dynamic branch of financial activity, the banking sphere requires constant scientific analysis and the search for optimal and effective directions of activity in this area. Attention was drawn to the fact that an appropriate legislative framework has been created in Ukraine, which allows ensuring the proper functioning of the banking system. At the same time, it was emphasized that in recent years the legislative framework in this area has undergone significant renewal and improvement. First of all, the formation of legislation in the banking sphere is aimed at solving the problems arising in this area and related to the instability of the state’s economy caused by the war of the Russian Federation against Ukraine, as well as, what is quite important, the adaptation of the legislation of our state to the legislation of the EU. At the same time, an important aspect in the context of improving the activity of banks, as a sphere that plays a key role in the development of the state’s economy, is the use of modern information technologies that allow the banking system of Ukraine to integrate into the global financial space and improve the quality of settlement operations. However, in this aspect, there is a growing need to take into account security issues, which are also related to the improvement of the legal framework covering this issue.
Legal regulation of settlement operations in banking spheres of Ukraine
Keywords: банки; банківська сфера; розрахункові відносини; розрахункові операції; інтернет-послуги; дистанційне обслуговування клієнтів; правове регулювання; banks; banking sphere; settlement relations; settlement operations; Internet services; remote customer service; legal regulation; 342.09(477)