Розроблення приводу деревообробного верстата для формування поперечних перерізів - Матвієнко, Данило-Володимир Костянтинович; Matviienko, Danylo-Volodymyr Kostiantynovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота складається з вступу, технологічної, конструкторської та економічної частин, розділу охорони праці. Приводяться література та додаток. Об’єкт дослідження – привід деревообробного верстата для формування поперечних перерізів. Предмет дослідження – розрахунок та проектування привода деревообробного верстата для формування поперечних перерізів. Метою бакалаврської роботи є розроблення принципової схеми та конструкції привода деревообробного верстата для формування поперечних перерізів. В даній бакалаврській кваліфікаційній роботі запроектовано привід деревообробного верстата для формування поперечних перерізів. Виробництво продукції з деревини перспективний напрям для малого та середнього бізнесу. Попит на якісні дерев’яні вироби залишається стабільним, а можливості обробки деревини забезпечують широкий спектр застосування готової продукції. Ефективна підготовка до запуску деревообробного виробництва обов’язкова умова його успіху. Ретельне планування, вибір надійного обладнання та організація технологічного процесу є ключовими факторами ефективної роботи підприємства. Власне дана бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена приводу деревообробного верстата для формування поперечних перерізів. У ній розроблено та розраховано привід для верстата, який забезпечує високу точність та надійність при обробці деревини. Верстат має універсальну конструкцію та дозволяє працювати з різними за розмірами заготовками. Його компактні розміри дають змогу інтегрувати обладнання у виробничі лінії навіть невеликих підприємств. У технологічній частині наведено переваги та можливості деревообробного виробництва, описано основні технологічні етапи формування поперечних перерізів дерев’яних заготовок. Проведено аналіз типів деревообробних верстатів, описано їх конструктивні особливості, функціональні можливості та вимоги до якості обробки. У конструкторській частині запроектовано та розраховано кінематичну схему приводу, проведено розрахунок потужності приводу для обертання основного робочого органа, здійснено розрахунок зубчастої передачі приводу верстата. Також розраховано економічний ефект від впровадження розробленого приводу у виробництво, розроблено заходи з охорони праці при експлуатації верстата. У графічній частині проекту наведено загальний вигляд верстата, кінематичну схему приводу, деталювання основних елементів, а також складальні креслення зі специфікаціями.

This thesis consists of an introduction, technological, design, and economic sections, as well as a labor protection chapter. It includes references and an appendix. The object of the study is the drive of a woodworking machine for forming cross-sections, while the subject of the study is its calculation and design. The main goal of this bachelor's thesis is to develop a principal scheme and construction for the drive of a woodworking machine designed to form cross-sections. The thesis presents the design of a woodworking machine drive that ensures high precision and reliability in wood processing. Wood product manufacturing is a promising field for small and medium-sized businesses, as the demand for high-quality wooden goods remains stable. Efficient preparation for launching woodworking production—through careful planning, selecting reliable equipment, and organizing the technological process—is essential for business success. The technological section outlines the advantages of woodworking production, describes the key technological stages of forming cross-sections in wooden blanks, and analyzes the types of woodworking machines available. The design section develops the kinematic scheme of the drive, calculates the required power for rotating the primary working component, and determines the gear transmission parameters. The economic section evaluates the financial benefits of implementing the developed drive in production, while the labor protection section introduces safety measures for machine operation. Additionally, the graphic section presents the general appearance of the machine, the kinematic scheme of the drive, detailed drawings of the main components, and assembly diagrams with specifications.
Development of a woodworking machine drive for forming cross-sections
Keywords: 6.133.00.00; верстат; вал; привод; рама; пилка; шпиндель; дерево; machine; shaft; drive; frame; saw; spindle; wood