Checking the possibilities of the classic technology of chemical metalization of polymer granules - Кучеренко, А. М.; Гайдос, І.; Кузнецова, М. Я.; Моравський, В. С.; Kucherenko, A. M.; Gajdos, I.; Kuznetsova, M. Y.; Moravskyi, V. S. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено можливість одержання металізованих гранул високотонажних полімерів із використанням класичної технології металізації. Показано, що дана технологія є не ефективною під час металізації поліетилену і поліпропілену. Певні позитивні моменти під час металізації вдалося досягти лише у випадку полівінілхлоридних гранул. Встановлено, що обробка гранул різними за природою травильними агентами не призводить до суттєвої зміни поверхневих властивостей, чим і можна пояснити низьку ефективність класичної технології під час металізації гранул поліетилену, поліпропілену і полівінілхлориду.

The possibility of obtaining metallized granules of high-tonnage polymers using classical metallization technology was studied. It is shown that this technology is not effective during the metallization of polyethylene and polypropylene. Certain positive points during metallization were achieved only in the case of polyvinyl chloride granules. It was established that the treatment of granules with etching agents of different nature does not lead to a significant change in surface properties, which can explain the low efficiency of classical technology during the metallization of polyethylene, polypropylene and polyvinyl chloride granules.
Перевірка можливостей класичної технології хімічної металізації гранул полімерів
Keywords: металізація; мідь; поверхневий натяг; поліетилен; поліпропілен; полівінілхлорид; metallization; copper; surface tension; polyethylene; polypropylene; polyvinyl chloride