Телекомунікаційні інтерфейси кіберфізичних систем: концепція застосування - Міюшкович, Є. Г.; Парамуд, Я. С. (НВФ «Українські технології», 2015)
Проведено аналіз характеристик стандартизованих інтерфейсів обміну інформацією щодо їх застосування у кіберфізичних системах (КФС). Запропонована концепція застосування телекомунікаційних інтерфейсів на основі двох критеріїв – інтенсивності інформаційного обміну та відстані між компонентами КФС. Виділено 9 класів телекомунікаційних засобів і рекомендовано для них стандартизовані інтерфейси. Рекомендовано при виборі телекомунікаційних інтерфейсів у засобах взаємодії з фізичним світом надавати перевагу дротовим варіантам у порівняння з бездротовими рішеннями. При виборі телекомунікаційних інтерфейсів для засобів збору та доставки інформації запропоновано максимально застосувати стандартні інтерфейси промислових мереж, зокрема Industrial Ethernet. The characteristics of standard interfaces of information exchange for their use in cyberphysical systems (CFS) were analysed. The proposed concept of the use of telecommunication interfaces based on two criteria - the intensity of information exchange and the distance between the components of CFS. 9 classes of telecommunications were highlighted and standard interfaces for them were chosen. It is recommended to prefer wired interfaces against wireless solutions. When choosing telecommunication interfaces for data collection use of standard fieldbus interfaces, especially Industrial Ethernet were recommended.
Keywords: телекомунікаційний інтерфейс; кіберфізична система; концепція застосування; інтерфейс промислової мережі; telecommunications interface; cyberphysical system; concept application; industrial network interface