Адміністративний договір в правовій сфері - Смотрич, Дмитро; Суркес, Дмитрій; Буняк, Ростислав; Шевчук, Антон; Smotrych, Dmytro; Surkes, Dmytrii; Buniak, Rostyslav; Shevchuk, Anton (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У цій статті розглянуто роль і значення адміністративних угод у сучасній юридичній практиці. Мовиться про концепцію адміністративних контрактів, її основні аспекти та вплив на відносини між державними установами, громадянами та підприємствами. Особливу увагу надано правовому регулюванню адміністративних договорів, їх видам і процедурі їх укладення. У дослідженні проаналізовано роль адміністративних договорів у забезпеченні прав та інтересів сторін, а також у виконанні ними суспільних функцій. Виділено практичні аспекти застосування адміністративних угод у різних сферах управління. Ця стаття допоможе читачеві краще зрозуміти суть і значення адміністративних угод у сучасному правовому середовищі. Крім того, висвітлено аспекти правового регулювання адміністративних норм, особливо в контексті змін у правовій та судовій практиці. Також розглянуто можливі проблеми та перспективи розвитку інституту адміністративних контрактів у майбутньому. На основі аналізу наукових джерел, міжнародного досвіду, нормативних правових актів та практичного досвіду зроблено висновки про ефективне використання адміністративних договорів у правовому полі для досягнення державних цілей та захисту інтересів усіх учасників правовідносин. Отже, у цій статті надано чіткий огляд та аналіз поточного стану адміністративних угод у правовій сфері, що сприятиме подальшому розвитку та вдосконаленню цієї установи. Аналіз нормативно-правової бази, що регулює укладення та виконання адміністративних договорів, проведено на основі головних аспектів українського законодавства та міжнародного досвіду. Враховано типи адміністративних контрактів, структури і процедури, пов’язані з їх укладенням, а також особливості моніторингу їх виконання. У статті також розглянуто проблеми і труднощі, що виникають під час реалізації адміністративних контрактів у сучасних умовах. Зокрема, питання, що стосуються законності та легітимності такої угоди, можливості зловживання владою з боку державних органів, а також забезпечення прав та інтересів фізичних осіб. Особливу увагу надано порівняльному аналізу адміністративних договорів з іншими формами судового розгляду, такими як адміністративні та цивільно-правові договори. Це дає змогу визначити особливості та переваги адміністративних угод під час узгодження суспільних відносин. Також були зроблені висновки про необхідність вдосконалення правового регулювання адміністративних договорів та вироблення конкретних рекомендацій для підвищення ефективності їх застосування. Ця стаття буде корисна юристам, студентам юридичних факультетів і всім, хто цікавиться адміністративним правом і правовим регулюванням діяльності уряду.

In this article, we will consider the role and importance of administrative agreements in modern legal practice. The concept of administrative contracts, its main aspects and impact on the relations between state institutions, citizens and enterprises are considered. Special attention is paid to the legal regulation of administrative contracts, their types and the procedure for their conclusion. The article analyzes the role of administrative contracts in ensuring the rights and interests of the parties, as well as in the performance of their public functions. Practical aspects of the use of administrative agreements in various areas of governance are highlighted. This article will help the reader to better understand the essence and significance of administrative agreements in the modern legal environment. In addition, the article discusses the existing aspects of legal regulation of administrative agreements, especially in the context of changes in legal and judicial practice. The author also considers possible problems and prospects for the development of the institution of administrative contracts in the future. Based on the analysis of scientific sources, international experience, regulations and practical experience, the author draws conclusions about the effective use of administrative contracts in the legal field to achieve public goals and protect the interests of all parties to legal relations. Thus, this article will provide a clear overview and analysis of the current state of administrative agreements in the legal field, which will contribute to the further development and improvement of this institution. The analysis of the legal framework governing the conclusion and performance of administrative contracts is carried out with a focus on the key aspects of Ukrainian legislation and international experience. The types of administrative contracts, structures and procedures related to their conclusion, as well as the peculiarities of monitoring their implementation are taken into account. The article also discusses the problems and difficulties that arise in the implementation of administrative contracts in the current environment. In particular, the author examines issues related to the legality and legitimacy of such agreements, the possibility of abuse of power by public authorities, and the protection of the rights and interests of individuals. Particular attention is paid to the comparative analysis of administrative agreements with other forms of litigation, such as administrative and civil law agreements. This makes it possible to determine the features and advantages of administrative agreements in the regulation of social relations. The author also draws conclusions about the need to improve the legal regulation of administrative agreements and develop specific recommendations to improve the efficiency of their application. This article will be useful for lawyers, jurists, law students and anyone interested in administrative law and legal regulation of government activities.
Administrative contract in the legal sphere
Keywords: адміністративний договір; законодавче закріплення; публічні договори; міжнародний досвід; публічне управління; administrative contract; legislative consolidation; public contracts; international experience; public administration; 342.951; 351.82